BUSINESS & FINANCE

Εθνική Τράπεζα: Τέσσερις προσφορές για το Frontier

Εθνική Τράπεζα: Τέσσερις προσφορές για το Frontier

Ενδιαφέρον από τέσσερις επενδυτές συγκεντρώνει η τιτλοποίηση της Frontier της Εθνικής τράπεζες, συνολικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, για την οποία χθες υποβλήθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress με την Bain Capital και την doValue ως servicer που θα αναλάβει να διαχειριστεί αυτά τα δάνεια, την Pimco με την Quant ως servicer, την σουηδική Intrum και το αμερικανικό fund Davidson Kempner από κοινού με την Cepal την οποία εξαγόρασε πρόσφατα από την Alpha Bank. 

Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλη τιτλοποίηση που υλοποιείται από ελληνική τράπεζα και η οποία θα ενταχθεί στο μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή. Η Εθνική έχει υποβάλει αίτημα για την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) συνολικής αξίας έως  3,3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο τμήμα της τιτλοποίησης θα αποτελέσoυν οι τίτλοι μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes). 

Συνολικά στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων έχουν ενταχθεί τιτλοποιήσεις αξίας 31,3 δισ. ευρώ και οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής ικανότητας τις οποίες έχει γγυηθεί το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε 11,8 δισ. ευρώ. Έχει προηγηθεί η τιτλοποίηση Cairo από την Eurobank αξίας 7,5 δισ. ευρώ, η τιτλοποίηση Galaxy από την Alpha Bank αξίας 10,8 δισ. ευρώ οι δύο τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς. 

Μέσω της τιτλοποίησης η Εθνική τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των NPLs. Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της ΕΤΕ ανέρχεται στα 10,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, από τα οποία τα 9,6 δισ. ευρώ είναι από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σημαντική διαφορά της τιτλοποίησης που πραγματοποιεί η Εθνική τράπεζα είναι ότι η Τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει στο μοντέλο hive down, δηλαδή στην απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας. Με δεδομένο ότι στις τιτλοποιήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του Ηρακλή, οι τράπεζες κρατούν στον ισολογισμό τους τους τίτλους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, δηλαδή τα senior notes, η αξία των mezzanine και junior notes είναι μικρή, καθώς αντιπροσωπεύουν δάνεια μεσαίας και μικρότερης αξίας ως προς την πιθανότητα ανακτήσεων. Ουσιαστικά τα junior notes ενσωματώνουν εξαιρετικά μικρή αξία μελλοντικών ανακτήσεων και αντιπροσωπεύουν τις προβλέψεις που έχει πάρει η Τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια που τιτλοποιεί. Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκε το μοντέλο hive down, προκειμένου να απορροφηθεί η ζημιά που προκαλείται από την πώληση δανείων με χαμηλή ανακτήσιμη αξία.

Όπως έχει διευκρινίσει η διοίκηση της Εθνικής, η Τράπεζα είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τη ζημιά από την τιτλοποίηση μέσω της κερδοφορίας της, που έχει ενισχυθεί σημαντικά από τα swap των ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει με το ελληνικό δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου του 2020, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 15,9%, ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση των προβλέψεων για την πανδημία ύψους 429 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας τα κέρδη μετά από φόρους του 9μήνου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθαν σε 14,5% και 15,4% αντίστοιχα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News