ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Autohellas: Πότε το rent a car θα επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα

Autohellas: Πότε το rent a car θα επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα

Η εκτίμηση της πορείας του ελληνικού τουρισμού παραμένει αβέβαια, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας μίσθωσης και εμπορίας αυτοκινήτων Autohellas στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2020. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, όπως σημειώνει, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δεν μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από το τελευταίο δίμηνο του 2020. Ωστόσο, εφόσον προχωρήσει επιτυχημένα το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο και μετά θα αρχίσει να ανακάμπτει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές αγορές της Ελλάδας, τονώνοντας την τουριστική κίνηση.

Η εταιρεία αισιοδοξεί ότι σύντομα οι μετακινήσεις θα ξεκινήσουν, κάτι που θα επηρεάσει την απόδοση του Ιουνίου και κυρίως του δεύτερου τριμήνου (Απρίλιος-Μάιος) του 2021 που συνήθως ξεκινάει το τουριστικό ρεύμα.

«Εφόσον τα θετικά σενάρια επιβεβαιωθούν, και σε συνδυασμό με την υπάρχουσα προσπάθεια εκμετάλλευσης της εσωτερικής αγοράς, αναμένουμε να υπάρξει μια μερική ανάκαμψη της ζήτησης του Rent a Car (βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις) σε προ-covid επίπεδα” καθώς και βελτιωμένη χρήση του στόλου στο σύνολο του έτους.

«Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας, ευέλικτοι στα πλάνα αγορών και πωλήσεων αυτοκινήτων και ελπίζουμε ότι θα κινηθούμε αυξητικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά» αναφέρεται.

Κατά τη φετινή χρονιά, η Autohellas αναφέρει ότι δημιουργούνται προοπτικές λόγω της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης, έστω κι αν υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της πανδημίας. Όσον αφορά τις θυγατρικές εταιρείες εκτός Ελλάδας, δεδομένου ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει αρκετά αργότερα από άλλες χρονιές και με σαφώς μικρότερα μεγέθη, νέα προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τις εταιρικές μισθώσεις προωθούνται, ενώ ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η πώληση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου στοχεύοντας σε διεύρυνση των καναλιών πώλησης.

Τα μεγέθη

Η εταιρεία που κατέγραψε, για πρώτη φορά άνοδο, των δεικτών λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA, EBIT) το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μείωσε, συνολικά το 2020, τον καθαρό δανεισμό κατά 60,4 εκατ. ευρώ και αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σε 111 εκατ. ευρώ από 40,1 εκατ. ευρώ τέλη του 2019.

Το 2020, στον τομέα της μακροχρόνιας μίσθωσης ο τζίρος αυξήθηκε, σε σχέση με το 2019, παρά την σημαντική επιβράδυνση περίπου 2,5 μηνών πωλήσεων στα διαστήματα που η χώρα βρισκόταν σε lockdown. «Η στόχευση στους ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες με παροχή εξατομικευμένων προτάσεων σε συνδυασμό με τα νέα ευέλικτα προγράμματα τόσο για Ι.Χ. όσο και για φορτηγά Ι.Χ. και με την εκμετάλλευση όλων των πόρων του ομίλου σε καινούργια αλλά και σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έδωσαν την δυνατότητα να παραμείνει το θετικό πρόσημο ανάπτυξης».

Στο Rent a Car, το 2020 ο τζίρος μειώθηκε περισσότερο από 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της πανδημίας. Αποτέλεσμα που είναι όμως καλύτερο από την γενική εικόνα των εισερχόμενων αφίξεων, που έκλεισαν τη χρονιά με πάνω από 70% μείωση, με το δεύτερο τρίμηνο να χάνεται ολοσχερώς καθώς δεν υπήρχαν διεθνείς πτήσεις ενώ και η εσωτερική αγορά ήταν σε lockdown. Η μερική αποκατάσταση των τουριστικών αφίξεων από τα μέσα Ιουλίου και μετά ενεργοποίησε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που κινήθηκαν ωστόσο στο σύνολό τους σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News