BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Απότομο «φρένο» – Έχασε όλα τα κέρδη της ημέρας

Έκλεισε στις 815 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Απότομο «φρένο» – Έχασε όλα τα κέρδη της ημέρας

Απότομο «φρένο» πάτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, με αποτέλεσμα να κλείσει -έστω και οριακά- σε αρνητικό έδαφος, βάζοντας «stop» στο πενθήμερο ανοδικό σερί.

Παρότι «φλέρταρε» με το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (827 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει το momentum, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν την κατοχύρωση των ισχυρών κερδών των τελευταίων ημερών.

Έτσι, μοιραία, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,24% και υποχώρησε αναπαίσθητα στις 815,10 μονάδες, χάνοντας σχεδον δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (817,03 μονάδες), αλλά και 12 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας (827,68 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε, ως εκ τούτου, σε 12 μονάδες -από 815,03 έως 827,68 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, από την άλλη πλευρά, να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, όπως συνέβη και χθες, υπερβαίνοντας τα 78,5 εκατ. ευρώ. 

Σε μία συνεδρίαση, η οποία μέχρι το τελευταίο δίωρο προσομοίαζε αρκετά την αντίστοιχη την Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης δεν κατόρθωσε να κάνει το 6×6, περιοριζόμενος κάτω από το τεχνικό σημείο των 820 μονάδων. Πέραν των φυσιολογικών «διορθώσεων», στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι πληροφορίες για αυστηρότερο lockdown στις «κόκκινες» και «βαθιά κόκκινες» περιοχές..

Στις 840 μονάδες οι αντιστάσεις

Σε κάθε περίπτωση -και παρά τη σημερινή κατάληξη- είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές έχουν πλέον αρχίσει να εμπιστεύονται την ελληνική αγορά, προεξοφλώντας ένα δυναμικό rebound στην εγχώρια οικονομία στο β’ εξάμηνο του έτους, αλλά και μια εύρωστη τουριστική σεζόν -σίγουρα καλύτερη από την προηγούμενη.

Ο Γενικός Δείκτης, εξάλλου, ήδη βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, ενώ έχει καταφέρει να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο για το 2021 και έχει θέσει όλες τις απαιτούμενες βάσεις για την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Φυσικά, το ανοδικό σενάριο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει επισπεύσει τις διαδικασίες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων -κάτι το οποίο ήδη αντικατοπτρίζεται στο ταμπλό, μετρώνοντας διψήφια κέρδη το τελευταίο πενθήμερο.

Ένας ακόμη λόγος -σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ- ο οποίος συνηγορεί στην πιθανολογούμενη διατήρηση της ευφορίας, αφορά τόσο τη διενέργεια  αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Aegean – Τρ. Πειραιώς, όσο και την έκδοση ομολόγων από Motor Oil, ΔΕΗ και Alpha Bank.

«Με την τεχνική εικόνα να συνηγορεί στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις και  την περιοχή στις 840 μονάδες να συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γ.Δ.» εκτιμά ο έμπειρος αναλυτής.

Έχασαν το momentum οι τράπεζες

Μετά την χθεσινή διάσπαση των 500 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 21 Ιανουαρίου- ο τραπεζικός κλάδος «κατέβασε» ρυθμούς, καταγράφοντας άνοδο μόλις κατά 0,22% και τερματίζοντας στις 515 μονάδες. Η «εικόνα», βέβαια, θα ήταν καλύτερη, εφόσον είχαν διατηρηθεί τα ενδοσυνεδριακά κέρδη (έως 2,6%). Και πάλι, βέβαια, ο κλάδος κατάφερε να εξαλείψει το σύνολο των απωλειών για το 2021,  αλλά και να περιορίσει κάτω του 20% τη «χασούρα» της πανδημικής περιόδου.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, ξεχώρισε το +3% στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το 0,85 ευρώ, κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα με την δρομολογούμενη ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εντός του Μαρτίου. Κατά 2% ενισχύθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσέγγισε περαιτέρω το υψηλότερο σημείο του 2021 (2,36 ευρώ).

Από την πλευρά της, η Alpha Bank παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,926 ευρώ/μετοχή, με αποτέλεσμα να διατηρείται σε απόσταση «αναπνοής» από το υψηλό έτους (0,985 ευρώ). Τέλος, η μετοχή της Eurobank, η οποία χθες έκλεισε στο +9,5%, εμφάνισε απώλειες της τάξης του 1,5%, διατηρώντας βέβαια το όριο του 0,65 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0% 0,926 ευρώ
  • Attica Bank 0,69% 0,2175 ευρώ
  • Eurobank -1,45% 0,6514 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,10% 2,241 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,16% 0,81 ευρώ

«Διόρθωσε» η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι εύλογο, οι συναλλαγματικές κινήσεις ακολούθησαν την ευρύτερη τάση στον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα οι πωλητές να εξισορροπήσουν την κατάσταση.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Aegean απώλεσε το 2% της αξίας της, βάζοντας «φρένο» στον φρενήρη ρυθμό τον τελευταίων ημερών, ενώ ισόποσες απώλειες εμφάνισε και η μετοχή της Lamda Development. ΓΕΚ Τερνα και ΔΕΗ σημείωσαν πτώση άνω του 1%.

Πέραν των τραπεζικών τίτλων, οι υπόλοιπες μετοχές, οι οποίες έκλεισαν σε θετικό έδαφος, παρουσίασαν μικρά κέρδη, τα οποία δεν ξεπέρασαν το 1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τέλος, ξεχώρισε η μετοχή της Intercontinental, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,44% μετά το μνημόνιο για την αγορά ακινήτου στο Χαλάνδρι.

Συνολικά, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς περιορίστηκε ελαφρά στα 54,7 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • Alpha Bank 0% 15,2 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,1% 12,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,31% 8,6 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -1,45% 7,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,26% 5,4 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank 0% 16 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -1,45% 10,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 3,16% 6,4 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα 2,1% 5,3 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -1,23% 3 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News