BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Παλεύει» να πιάσει το υψηλό 12μήνου

Προς την έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: «Παλεύει» να πιάσει το υψηλό 12μήνου

Προς την έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση βαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα των 825 μονάδων, μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, το οποίο συμπίπτει και με το υψηλό του 2021 (827 μονάδες).

Συνεχίζοντας στον ίδιο «δρόμο» με χθες,ο Γενικός Δείκτης, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,04% και ενισχύεται στις 825,54 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (817,03 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 819,17 έως 827,68 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, όπως συνέβη και χθες, υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (14.00) τα 43 εκατ. ευρώ. 

Σε μία συνεδρίαση, η οποία προσομοιάζει αρκετά την αντίστοιχη την Τρίτης, κινητήριος «μοχλός» της ανοδικής κίνησης είναι και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρέχει ισχυρά στηρίγματα, καθώς ενισχύεται κατά 2,6% και στις 528,3 μονάδες, απορροφώντας όλες τις απώλειες του έτους.

Οι τρεις λόγοι του rebound

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές έχουν πλέον αρχίσει να εμπιστεύονται την ελληνική αγορά, προεξοφλώντας ένα δυναμικό rebound στην εγχώρια οικονομία στο β’ εξάμηνο του έτους, αλλά και μια εύρωστη τουριστική σεζόν -σίγουρα καλύτερη από την προηγούμενη.

Ο Γενικός Δείκτης, εξάλλου, ήδη βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, έχει καταφέρει να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο για το 2021 και έχει θέσει όλες τις απαιτούμενες βάσεις για την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Φυσικά, το ανοδικό σενάριο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει επισπεύσει τις διαδικασίες μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάτι το οποίο ήδη αντικατοπτρίζεται στο ταμπλό. 

Ένας τρίτος λόγος -σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ- ο οποίος συνηγορεί στην πιθανολογούμενη διατήρηση της ευφορίας, αφορά τόσο τη διενέργεια  αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Aegean – Τρ. Πειραιώς, όσο και την έκδοση ομολόγων από Motor Oil, ΔΕΗ και Alpha Bank.

«Με την τεχνική εικόνα να συνηγορεί στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις και  την περιοχή στις 840 μονάδες να συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γ.Δ.» εκτιμά ο έμπειρος αναλυτής.

Με πατημένο το «γκάζι» οι τράπεζες

Μετά την χθεσινή διάσπαση των 500 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 21 Ιανουαρίου- ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, καταγράφοντας κέρδη άνω του 2,6% και κινούμενος προς τις 528 μονάδες. Εφόσον, μάλιστα, διατηρηθεί έως το κλείσιμο αυτή η «εικόνα», ο κλάδος όχι μόνο θα έχει «γυρίσει» σε θετικό έδαφος για το 2021, αλλά θα περιορίσει κάτω του 20% τις απώλειες της πανδημικής περιόδου.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το +6% στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το 0,85 ευρώ, κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα με την δρομολογούμενη ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εντός του Μαρτίου. Κατά 4% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κυμαίνεται πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο του 2021 (2,36 ευρώ).

Από την πλευρά της, η Alpha Bank ενισχύεται στο +3,5% και το 0,958 ευρώ/μετοχή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται -και η ίδια- μία «ανάσα» από το υψηλό έτους (0,985 ευρώ). Τέλος, η μετοχή της Eurobank, η οποία χθες έκλεισε στο +9,5%, εμφανίζει μικρού εύρους κέρδη, τα οποία δεν ξεπερνούν το 0,7%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,46% 0,959 ευρώ
  • Attica Bank 4,63% 0,226 ευρώ
  • Eurobank 0,70% 0,6656 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 4,19% 2,285 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 6,34% 0,835 ευρώ

Με Ελλάκτωρ στο +2%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι εύλογο, οι αγοραστές είναι και πάλι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις μετοχές των Fourlis, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, EXAE, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να παρουσιάζουν κέρδη άνω του 1%. Κατά σχεδόν 2% ενισχύεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των Σαράντης, Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες υποχωρούν κατά 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Aegean, μετά το ράλι το τελευταίων ημερών, «διορθώνει» κατά σχεδόν 2%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00) 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξάνεται στα 55,3 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News