Business Talk Πέμπτη 4/03/2021, 07:38
BUSINESS TALK

Δύο ( ; ) μνηστήρες για τη Χαλυβουργική

  • Έντονο, αν και περιχαρακωμένο σε πλήθος, αναμένεται να είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής στην πιθανότατη περίπτωση που γίνει τελικά δεκτή η αίτηση της Εθνικής Τράπεζας για υπαγωγή της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Και αυτό γιατί το παραθαλάσσιο ακίνητο διαθέτει δικές του αδειοδοτημένες λιμενικές εγκαταστάσεις και έτσι θεωρείται ιδανικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού πάρκου. Στην αγορά πολλοί γνωρίζουν τουλάχιστον έναν Έλληνα (εφοπλιστή) και έναν ξένο (επενδυτικό κεφάλαιο που ειδικεύεται στα ακίνητα και κινείται ήδη στην περιοχή) που προτίθενται να το «χτυπήσουν» στο διαγωνισμό που θα πρέπει να κάνει ο ειδικός διαχειριστής εντός δυο ετών από την τοποθέτησή του (η συζήτηση της αίτησης στο Πρωτοδικείο έχει προγραμματιστεί για τις 5 Απριλίου).

 

  • Η ειδική διαχείριση θα επιχειρήσει να ανακτήσει από το πωλητήριο στην Χαλυβουργική όσα περισσότερα από τα περί τα 300 εκατ. δανείων της Εθνικής (αλήθεια, τι πρόβλεψη να έχει πάρει άραγε η τράπεζα για αυτά; Κάποιοι λένε 100% αλλά δεν τους πιστεύουν) και άλλα 260 εκατ. περίπου εκ των απαιτήσεων των υπολοίπων πιστωτών (εκ των οποίων περί τα 130 εκατ. είναι της Πειραιώς). Φυσικά τα ποσά αυτά δεν υπάρχουν για το εν λόγω ακίνητο διότι, μεταξύ άλλων, η έκταση μπορεί να είναι ιδανική για τα προαναφερθέντα (και μερικές άλλες χρήσεις) πλην όμως ακούγεται πως απαιτεί και εκτενέστατες εργασίες απορρύπανσης που μπορεί να έχουν κόστος που προσμετράται σε δεκάδες εκατομμύρια.

 

  • Μαθαίνουμε ότι η ιδιοκτήτρια του κτιρίου που στέγαζε κάποτε τον ΔΟΛ, στην οδό Μιχαλακοπούλου στον αριθμό 80, η Trastor, εισπράττει πολλή… γκρίνια από ενδιαφερόμενους ενοικιαστές με τους οποίους αν και προσυμφώνησε να παραδώσει έτοιμους ανακαινισμένους χώρους γραφείων διαπιστώνουν τώρα πως η κατάστασή τους δεν είναι κατάλληλη για άμεση χρήση.

 

  • Μάλιστα ένας από τους δυνητικούς ενοικιαστές, που ετοιμαζόταν να μισθώσει ολόκληρο τον πέμπτο και τον έκτο όροφο, φέρεται να νιώθει ολίγον τι «παραπλανημένος» σχετικά με την κατάσταση των χωρών και ενδεχομένως να κάνει πίσω. Το κτίριο των έξι ορόφων και 14.950 τετραγωνικών συν 100 υπόγειες θέσεις parking πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της Trastor στα τέλη του 2019 όταν πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Εθνικής Leasing, με τίμημα το πέριξ των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

 

  • Στα μαλακά έπεσε ο κλάδος αλουμινίου/χαλκού του ομίλου Στασινοπούλου αναφορικά με τις ποινές που επιβάλουν οι ΗΠΑ σε ξένες πολυεθνικές: το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου (DoC) ανακοίνωσε τις οριστικές του αποφάσεις στις έρευνες αντιντάμπινγκ για κοινά φύλλα αλουμινίου κράματος από διάφορες χώρες. Ειδικά για την ελληνική Elvalhalcor το τελικό ποσοστό δασμών για ντάμπινγκ ορίστηκε στο 0,0% και στο 2,72% για άλλες εταιρείες.

 

  • Σημειώστε ότι για άλλες χώρες και εταιρείες τα ποσοστά ντάμπινγκ κυμαίνονται από 3-4% έως 242%. Αυτός ο δασμός αντιντάμπινγκ έρχεται επιπλέον των φόρων εισαγωγής. Υπενθυμίζεται ότι στην προκαταρκτική απόφαση του DoC τον Οκτώβριο του 2020, είχε επιβάλει ποσοστό 2,72% στις πωλήσεις φύλλων αλουμινίου από την Ελλάδα στις ΗΠΑ.

 

  • Τη μόχλευση της εταιρείας ακινήτων συμφερόντων του Ομίλου Φέσσα, BriQ Properties σχεδιάζει η διευθύνουσα σύμβουλός της, Άννα Αποστολίδου. Καθώς η BriQ έχει επενδύσει όλα τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2019, οδηγώντας την αξία του χαρτοφυλακίου στα 100,4 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ προηγουμένως, φέτος η θα επιδιώξει να αυξήσει τη μόχλευσή της κατά 40 εκατομμύρια με τραπεζική χρηματοδότηση.

 

  • Ο στόχος είναι να αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της BriQ στα 150 εκατομμύρια ευρώ, εστιάζοντας στην εφοδιαστική, τα κτίρια γραφείων και, ενδεχομένως, τη φιλοξενία, «εάν προκύψουν οι κατάλληλες ευκαιρίες». Αυτό που ακούγεται εσχάτως είναι πάντως ότι οι πιθανότερες ευκαιρίες θα ανακύψουν στη φιλοξενία, δηλαδή τα ξενοδοχεία, όπου η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας είναι πλέον ασφυκτική.

 

  • Μετά από τα 45 περίπου εκατομμύρια που χρειάστηκε η Newco United Group Hellas S.A.R.L της BC Partners για να αγοράσει τα δάνεια των τραπεζών προς την Forthnet (ονομαστικής αξίας άνω των 300 εκατ, θυμίζουμε) και άλλα 40 και πλέον εκατομμύρια που έχει μέχρι στιγμής παράσχει στην Forthnet ως ενδιάμεση χρηματοδότηση ως νέα ιδιοκτήτρια, και αφού πληρώσει και την δημόσια πρόταση στους μικρομετόχους τώρα που βγάζει την εταιρεία από το ταμπλό, θα μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζει απερίσπαστη το επενδυτικό της σχέδιο. Θα χρειαστεί βέβαια, εκτιμάται στην αγορά, κι άλλα λεφτά προτού αποκτήσει υγιή, εύρωστη και διατηρήσιμη κερδοφορία. Και το ερώτημα είναι πόσα ακόμα; Μέχρι στιγμής το κοντέρ έχει πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια. Που θα σταματήσει;

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News