Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 12:43
BUSINESS & FINANCE

Πράσινο φως από ESM και EFSF για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Πράσινο φως από ESM και EFSF για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Να άρουν την υποχρέωση πρόωρης αποπληρωμής των δικών τους δανείων αποφάσισαν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ουσιαστικά δίνοντας το πράσινο φως στη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που σχεδιάζει η Αθήνα. 

Υπό τους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM και το EFSF, μία πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη αποπληρωμή και προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Με την άρση της υποχρέωσης αυτής, η Αθήνα δεν θα είναι αναγκασμένη να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια που έχει λάβει από τον ESM και το EFSF. 

«Με τη βοήθεια του waiver που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μία δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια  οικονομικά της χώρας, μέσω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Παράλληλα, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, καθώς ακολουθεί άλλες χώρες που μπήκαν σε προγράμματα των ESM/EFSF, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, που έχουν αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα από τον προγραμματισμό», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ESM και CEO του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Ο ESM και το EFSF είναι μακροπρόθεσμοι εταίροι της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εφαρμόσει πολιτικές που βελτιώνουν την ανάπτυξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους – αυτό είναι το κοινό μας συμφέρον», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επίσημο αίτημα στον ESM και το EFSF, προτείνοντας την πρόωρη αποπληρωμή χρεών περίπου 3,3 δισ. ευρώ (περίπου το 65% των δανείων προς το ΔΝΤ που έχουν απομείνει). Αυτή θα είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, έπειτα από τα 2,7 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2019. 

Χωρίς το waiver από τους EFSF και ESM, η Αθήνα θα ήταν αναγκασμένη να πληρώσει στους δύο οργανισμούς το συνολικό ποσό των 104,5 δισ. ευρώ 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS