BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις πιέσεις, το βλέμμα στην Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις πιέσεις, το βλέμμα στην Alpha Bank

Οριακές διακυμάνσεις και χαμηλός τζίρος είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, κάτι το οποίο αποδίδεται τόσο στις διεθνείς αναταράξεις από το νέο sell off στα ομόλογα όσο και στην ταυτόχρονη έκδοση του Tier 2 ομολόγου της Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,41% και ενισχύεται στις 818,32 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (815,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 809,26 έως 818,45 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών, σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 5 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι στραμμένη στην έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Alpha Bank, η οποία αποσκοπεί στην άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών, με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 έτη.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ακόμη ένα βήμα της διοίκησης προς την πορεία κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, είχε προηγηθεί η πώληση του 30% της τιτλοποίησης Vega, συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, αρκετά κεφάλαια, τα οποία επρόκειτο να κατευθυνθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, τελικά αλλάζουν «διαδρομή» και καταλήγουν στο βιβλίο προσφορών της Alpha Bank, γεγονός το οποίο εν μέρει δικαιολογεί τη σημερινή «εικόνα» της αγοράς. 

Επιβαρυντικές για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι και οι εξελίξεις από την πανδημία του κορωνοϊού, με την Αττική να βρίσκεται στο «κόκκινο» και το λιανεμπόριο να κλείνει σ’ όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση της «κόκκινες» περιοχές, όπου θα λειτουργεί με τη μορφή του click away και του click inside για ένδυση, υπόδηση και βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως διαφάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες -όταν ο Γ.Δ. κατάφερε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο για το 2021, «φλερτάροντας» ακόμη και με τα υψηλά 12μήνου- η αγορά δείχνει ότι έχει κάνει το «κλικ» και πλέον μπορεί να κοιτάξει μακρύτερα, έχοντας ως βασικά «όπλα» τόσο τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη όσο κυρίως το τραπεζικό rebound. 

«Ανάπαυλα» στο τραπεζικό ράλι

O τελευταίος, μετά από ένα πενθήμερο ανοδικό σερί, το οποίο απέφερε σωρευτικά κέρδη άνω του 13%, φαίνεται ότι «κατεβάζει» ρυθμούς σήμερα, καθώς κινείται σταθεροποιητικά πέριξ των 515 μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σε θετικό πρόσημο για το 2021, απέχοντας μόλις 23 μονάδες από το υψηλό έτους (538 μονάδες). 

Από τις μέχρι στιγμής μεταβολές, ξεχωρίζει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία βρίσκεται στο +2,3 και το 0,82 ευρώ. Κατά σχεδόν 1% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία συνεχίζει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. Η Alpha Bank, από την πλευρά της, εμφανίζει μικρά κέρδη, τηρώντας στάση αναμονής, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στην Εθνική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,43% 0,93 ευρώ
  • Attica Bank 1,15% 0,22 ευρώ
  • Eurobank 0,92% 0,6574 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,04% 2,242 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,35% 0,829

Μεικτή «εικόνα» στον FTSE Larga Cap

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Γενικού Δείκτη. 

Η μετοχή της Aegean, μετά το χθεσινό -2%, συνεχίζει στο -3%, επηρεαζόμενη αρνητικά από την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Αντίστοιχες πιέσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά 1%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται άνω του 2%, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ. Κατά σχεδόν 1% ενισχύονται και οι μετοχές των Lamda Development – Τέρνα Ενεργειακή. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 28 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 54,7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News