BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ράλι της Alpha στο +8%, ανακάμπτει στο +4% η Τέρνα

Στις 806 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Φωτ. ntimenews

Σταθερά άνω των 800 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πραγματοποιεί δυναμικό «ξεκίνημα» χάρη στο ισχυρό ράλι σε Alpha Bank, Eurobank και Motor Oil. Η αισθητή βελτίωση του κλίματος αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην «ανακούφιση» των διεθνών αγορών από την πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξης του 1,83% και διαμορφώνεται στις 806,97 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 14,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (792,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες -από 795,99 έως 810,64 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ό,τι εχουμε συνηθίσει, καθώς ήδη ξεπερνάει τα 37 εκατ. ευρώ. 

Οπωσδήποτε, η ανάκτηση των 800 μονάδων θα αποτελέσει μια άκρως θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά, η οποία μετά τον αδύναμο Ιανουάριο (-7%) ήδη μετράει τέσσερις διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, περιορίζοντας τη «χασούρα» από τις αρχές του έτους στις μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες. 

Σε χαμηλό εβδομάδας το ελληνικό 10ετές

Η σημερινή ανοδική κίνηση βρίσκει ερείσματα στις διεθνείς αγορές (+1,3% ο Stoxx 600), οι οποίες καταγράφουν ισχυρό ράλι χάρη στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε υψηλό 12μήνου, επηρεάζοντας αρνητικά και τις μετοχές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί σήμερα κατά 7,6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,038%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και στα 5ετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων διολισθαίνει κατά 8,8 μονάδες βάσης στο 0,169%.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση των αναλυτών ότι τελικά οι κεντρικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε πρόωρη ή άμεση άρση των μέτρων νομισματικής στήριξης, διατηρώντας στα τρέχοντα επίπεδα την «φθηνή» ρευτότητα.

Ερωτηματικό ο χρόνος επιστροφής στην ανάκαμψη

Όσον αφορά το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, αν και οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη την επιστροφή στην ανάκαμψη, το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Όπως όλα δείχνουν, το lockdown στην Αττική θα διαρκέσει έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, με τους αναλυτές να αναμένουν μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά το μεγάλο διάλλειμα του τελευταίου έτους και το κατά πόσο οι κλάδοι που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός με τις μεταφορές και την εστίαση να επανέλθουν άμεσα στα προ κρίσης επίπεδα» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance.

Την ίδια ώρα, χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η «εικόνα» από τους εμβολιασμούς, με την Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας να επιτυγχάνει τον στόχο του 1.000.000 δόσεων -εξέλιξη  άκρως θετική, η οποία αναμφίβολα δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες και για την προσεχή τουριστική σεζόν.

Ισχυρό ράλι στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο κλάδος των τραπεζών αποτελεί έναν από τους μεγάλους κερδισμένους, ως λογική απόρροια της βελτίωσης των ομολόγων, καταγράφοντας ευρεία κέρδη της τάξης του 5%. Αποτέλεσμα είναι να κινείται άνω των 490 μονάδων, περιορίζοντας τις απώλειες από τις αρχές του 2021 σε μονοψήφια επίπεδα.

Η μετοχή της Alpha Bank, ειδικότερα, πραγματοποιεί ράλι κοντά στο 8%, συνεχίζοντας τις υψηλές «πτήσεις» μετα το deal για την πώληση NPLs, αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Κατά 4,% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία κινείται άνω του 0,6%. Τέλος, κατά περίπου 3% ενισχύονται οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 7,84% 0,8896 ευρώ
  • Attica Bank 4,38% 0,2075 ευρώ
  • Eurobank 4,2% 0,6052 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,90% 2,161 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,12% 0,793 ευρώ

«Οδηγός» η Τέρνα με +4%

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν τον απόλυτο έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται στο +4% και δείχνει να ξεπερνάει το «σοκ» από τη ζημιά στο Τέξας. Κέρδη άνω του 3% εμφανίζουν και οι μετοχές των Motor Oil, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΔΕΗ σημειώνει αύξηση κατά 2,6%, επιχειρώντας να ανακτήσει τις οποιες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ κατά 2% ενισχύονται και οι μετοχές των Fourlis – ΕΛΠΕ. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τέλος, ξεχωρίζει το +4,3% στη ΜΙΓ και το +3,2% στην Autohellas. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 78 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 28 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54,3 δισ. ευρώ, κερδίζοντας περίπου 800 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News