Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 19:52
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ GAMESTOP

Η επιστροφή της λογικής επανέφερε την τάξη στις αγορές

Η επιστροφή της λογικής επανέφερε την τάξη στις αγορές

Όσο επεισοδιακά αποχαιρέτησαν τον Ιανουάριο οι αγορές, τόσο υποδέχθηκαν τον Φεβρουάριο χωρίς διάθεση να υπάρξουν παρατράγουδα, καθώς στη σημερινή ημέρα επανήλθε η λογική μετά τη φρενίτιδα του short squeeze στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του πρώτου μήνα για το 2021.

Αυτό που προκάλεσε όλη αυτή την αναστάτωση ήταν η προτροπή μιας ομάδας με την ονομασία WallStreetBets στο Reddit προς τους επενδυτές «μικρού βεληνεκούς», να τοποθετηθούν σε μετοχές για τις οποίες τα funds στοιχημάτιζαν σε πτώση τους. 

Αποτέλεσμα η μετοχή της Gamestop (μιας εταιρείας που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό και με ζημιές για το 2019), να εκτοξευθεί… κατά 1.640% τον Ιανουάριο και η μετοχή της AMC (εταιρεία διαχείρισης χώρων ψυχαγωγίας) στις 27 Ιανουαρίου να εκτιναχθεί 301%. 

Η «σταυροφορία» κατά των «ισχυρών» μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη και σε μετοχές όπως της Nokia, με αποτέλεσμα την Παρασκευή τα χρηματιστήρια να υποστούν πλήγμα και οι Dow Jones και S&P 500 να παραδώσουν τα κέρδη που είχαν σημειώσει από την έναρξη της χρονιάς μετά τις απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση για τον Ιανουάριο.

Ωστόσο τα χρηματιστήρια σήμερα κινήθηκαν ανοδικά, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν την Παρασκευή, όταν η αθρόα επίθεση κατά των short θέσεων, πυροδότησε ένα κύμα τρόμου και πανικού αναφορικά με τη δύναμη των social media αλλά και των μικροεπενδυτών.

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση ανά τον κόσμο τον Ιανουάριο, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν ικανοποιητικά, λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών. 

Μια κάποια μεταστροφή των μικροεπενδυτών παρατηρήθηκε στην αγορά του άργυρου, ένα «κίνημα» το οποίο ξεκίνησε στις συνεδριάσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής εκ νέου μέσω των social media όπως το Reddit και το Twitter. 

Σήμερα στη διάρκεια της ημέρας η τιμή του άργυρου έφθασε έως το +11%, το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα τα τελευταία 11 χρόνια, για να περιορίσει στη συνέχεια την ενίσχυση περί του 7% και να διαπραγματεύεται πέριξ των 28,80 δολαρίων η ουγκιά και σε υψηλό οκτώ ετών. 

Οι «πέτρες του σκανδάλου» παρουσίασαν αντιφατική εικόνα, με τις απώλειες της μετοχής της GameStop να ξεπερνούν το -20%, της AMC να σημειώνει άνοδο περί του 6,50% και της Nokia να ενισχύεται κατά σχεδόν 7%. 

Η επικράτηση της λογικής επανέφερε την τάξη στα χρηματιστήρια, με τον Nasdaq να διαγράφει τις απώλειες 2% της Παρασκευής, σημειώνοντας κέρδη 2,30%. Ο S&P 500 κατέβαλε προσπάθειες να υπερβεί το +1,60%, με τον Dow Jones να κινείται πιο μετριοπαθώς με άνοδο περί του 0,80%. 

Παρόμοια η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +1,24%, βρίσκοντας ώθηση από τους κλάδους της τεχνολογίας και των πρώτων υλών, οι οποίοι και κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,35% και 1,94% αντίστοιχα. 

Μοναδική ανορθογραφία στη σημερινή συνεδρίαση ο ενεργειακός κλάδος, ο οποίος κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα κι ενώ σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται κατά σχεδόν 1,60. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης αυτό που ξεχώρισε ήταν της Φρανκφούρτης με άνοδο 1,41%, ακολουθούμενο από Μιλάνο και Παρίσι με κέρδη 1,17% και 1,16% αντίστοιχα, ενώ +0,92% έκλεισε το Λονδίνο. 

Παρά την άνοδο των χρηματιστηρίων, οι επενδυτές δεν γύρισαν την πλάτη τους στα κρατικά ομόλογα, όπως συνηθίζουν όταν τοποθετούνται στις μετοχές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους να υποχωρήσουν έστω και ελαφρά, με αυτές των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης να περιορίζονται κατά μία μονάδα βάσης κατά μέσο όρο. 

Πέραν των ομολόγων οι επενδυτές προτίμησαν και τα πολύτιμα μέταλλα, δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, καθώς πέραν του άργυρου, στράφηκαν και στον χρυσό, με την τιμή του να ενισχύεται κατά σχεδόν 1% στα 1.868 δολάρια η ουγκιά. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News