Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 20:56
ΑΓΟΡΕΣ

Πόσο απειλεί τις μετοχές η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων;

Πόσο απειλεί τις μετοχές η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων;

Απειλή για το ανοδικό σερί της Wall Street συνιστά η πτώση των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στις τελευταίες συνεδριάσεις, όπως προειδοποιούν αναλυτές και επενδυτές.

Από την ώρα που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, οι υψηλές τιμές και οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων έχουν προσφέρει σημαντική στήριξη για τις μετοχές. Ομως, τώρα οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού έχουν πυροδοτήσει μία κούρσα ανόδου για τις αποδόσεις, με την αντίστοιχη του αμερικανικού 10ετούς να αγγίζει αυτή την εβδομάδα το 1,3%, από το 0,9% που βρισκόταν στην αρχή του έτους. Ηδη, τον Φεβρουάριο έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2018.

Οι επενδυτές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν πόση ακόμη άνοδο μπορούν να πυροδοτήσουν οι πληθωριστικές προσδοκίες στις ομολογιακές αποδόσεις. «Εάν υπάρξει μία σταδιακή αύξηση των αποδόσεων στη διάρκεια του έτους και του επόμενου, τότε η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να την απορροφήσει. Εάν όμως οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, τότε θα οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερα προβήματα», αναφέρει ο Κίραν Γκάνες, στρατηγικός αναλυτής της UBS Global Wealth Management, σε δηλώσεις του στους FT. Η προοπτική της νέας δέσμης δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων στις ΗΠΑ και η επικείμενη αύξηση της ζήτησης που αναμένεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με την χαλαρή νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ έχουν ωθήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες στο υψηλότερο επίπεδο πολλών ετών.

Για τις μετοχές, ένας μέτριος πληθωρισμός είναι συνήθως κάτι θετικό. Ο Σεν Μάρκοβιτς, στρατηγικός επενδυτής της Schroders, υπολογίζει ότι οι αμερικανικές μετοχές έχουν την τάση να καταγράφουν υψηλότερες επιδόσεις στο 90% των περιπτώσεων που ο πληθωρισμός είναι μεν χαμηλός αλλά έχει αυξητική τάση. Οιεσδήποτε πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επιστροφή στην κανονικότητα θα αποτελούσαν θετική ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία εξέρχεται σταδιακά από την κρίση της πανδημίας.

Πιθανότατα, οι μετοχές να συμπεριφερθούν σήμερα πιο δυναμικά σε σχέση με παλαιότερα πληθωριστικά επεισόδια. Με βάση τις ιστορικές προδιαγραφές, οι αποδόσεις παραμένουν χαμηλές. Πολύ σημαντική, η δέσμευση της Fed να επιτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια. Ωστόσο, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι μία απότομη αύξηση των αποδόσεων θα αφαιρέσει μέρος της λάμψης των μετοχών, που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Επίσης, μία απότομη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να αντισταθμίσει την όποια αύξηση των εταιρικών εσόδων, καθώς θα αυξηθεί ταυτόχρονα και το κόστος πρώτων υλών των επιχειρήσεων, συρρικνώνοντας τα κέρδη. Μία αύξηση των αποδόσεων θα μπορούσε να μειώσει και την αξία των μελλοντικών ροών ρευστού των επιχειρήσεων, αποδυναμώνοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν, με βάση ιστορικά στοιχεία, ότι θα χρειαστεί μία αύξηση των αποδόσεων της τάξης του 0,36% μηνιαίως για να αποδυναμωθούν οι μετοχές. Ο Ντίπακ Πούρι, επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank Wealth Management για την Αμερική, θεωρεί ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον σε ένα επίπεδο άνω του 1,75% για να αρχίσει να πλήττεί τις μετοχές.

Εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμείνουν αυξημένες, θα υπάρξει και μία αναπροσαρμογή της αγοράς μετοχών, που σημαίνει απομάκρυνση από τους τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως τεχνολογία και στροφή σε τομείς, που είχαν μείνει για καιρό στο περιθώριο, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ενέργεια, που είναι πιο συνδεδεμένοι με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πιο σαφή εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού θα έχουμε το καλοκαίρι. Αναλυτές επισημαίνουν οτι εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να γίνεται αλματώδης, τότε η αγορά θα συμπεριφερθεί πραγματικά πολύ άσχημα. Και τότε ξαφνικά θα τελειώσει το πάρτι.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News