BUSINESS & FINANCE

Aegean: Πώς κέρδισε σχεδόν 20% σε μόλις πέντε ημέρες

Κέρδη 0,8 ευρώ σε μία εβδομάδα

Aegean: Πώς κέρδισε σχεδόν 20% σε μόλις πέντε ημέρες

Στην επόμενη ημέρα είναι στραμμένο το βλέμμα των επενδυτών διεθνώς, οι οποίοι πλέον προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν το χαρτοφυλάκιό τους, στη βάση τoυ νέου εμβολιαστικού «status quo».

Μετά τα ομολογουμένως σοβαρά προβλήματα του Ιανουαρίου, ο ρυθμός εμβολιασμών έχει αρχίσει να «ρολάρουν» και όλοι αισιοδοξούν ότι σε λίγους μήνες η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, προλειαίνοντας την επιστροφή στις παλιές συνήθειες.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές επανακαθορίζουν την στρατηγική τους, εντάσσοντας εκ νέου στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σημαντικά από την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής, των αεροπορικών εταιρειών, των ξενοδοχείων και καταλυμάτων κ.α.

Άλλωστε, πρόκειται για τους κλάδους με τις υψηλότερες απώλειες κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται τόσο στους εταιρικούς ισολογισμούς όσο και στο ταμπλό των χρηματιστηρίων.

Το παράδειγμα της Aegean

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Aegean, την τελευταία εβδομάδα, έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 18%, καταφέρνοντας να εξαλείψει όλες τις απώλειες από τις αρχές του 2021. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου, η μετοχή της ελληνικής αεροπορικής «έχανε» περίπου 3% στους πρώτους δύο μήνες του 2021. Ωστόσο, οι τελευταίες πέντε συνεδριάσεις άλλαξαν άρδην το «σκηνικό», με αποτέλεσμα να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο.

Έτσι, ενώ την περασμένη Παρασκευή (19 Φεβρουαρίου) βρισκόταν στην τιμή των 4,44 ευρώ, χθες (26/2) έκλεισε στα 5,24 ευρώ, αφού πρώτα την Τετάρτη κατέγραψε ράλι της τάξης του 15%, ως απόρροια των άκρως θετικών ενδείξεων από την τουριστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, σε σχέση με τις αρχές της πανδημικής κρίσης, η μετοχή εξακολουθεί να υπολείπεται κατά σχεδόν 27%. Ωστόσο, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της τουριστικής ανάκαμψης, εκτιμάται ότι πολύ γρήγορα η κραταιά αεροπορική θα καταφέρει να ανακτήσει όλο το χαμένο «έδαφος».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση περίπου 15 εκατ. τουριστών, δηλαδή το 50% των τουριστικών αφίξεων του 2019. Το προηγούμενο έτος, ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε μετά βίας τα 7,3 εκατ. τουρίστες, σημειώνοντας βουτιά άνω του 75%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News