BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η απουσία των ξένων «ευχή και κατάρα» για τον Φεβρουάριο

Χρηματιστήριο: Η απουσία των ξένων «ευχή και κατάρα» για τον Φεβρουάριο

Με μηνιαία κέρδη της τάξης του 3,5% αποχαιρέτισε τον Φεβρουάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακτώντας περίπου το 50% του χαμένου «εδάφους» του Ιανουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, ο κύριος χρηματιστηριακός, προς ώρας, δεν πείθει ότι μπορεί να ανακάμψει άμεσα και να βρεθεί στα προ-πανδημίας επίπεδα των 900 – 950 μονάδων. 

Ή αλλιώς, αν προτιμάτε, οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να εμπιστευτούν την ελληνική αγορά, καθώς η ορατότητα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει χαμηλή -αν και κάπως βελτιωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.  

Πέραν αυτού, η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη, δεδομένων και των επιπτώσεων του β’ κύματος του κορωνοϊού στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2021, με το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζεται να «ξαναγράψει» τον προϋπολογισμό, καθώς έσοδα και δαπάνες είναι ήδη εκτός στόχων. 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πρόσφατα αναταραχή στις διεθνείς αγορές, ως απόρροια της ανησυχίας για πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων των κεντρικών τραπεζών, έχουν καταστήσει τους επενδυτές εξαιρετικά προσεκτικούς και επιφυλακτικούς.  

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, το εύρος διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 50 μονάδες. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε σε μόλις 47 μονάδες, με χαμηλό μήνα τις 749 μονάδες την 1η Φεβρουαρίου και υψηλό μήνα τις 796 μονάδες την 15η Φεβρουαρίου. 

Ταυτόχρονα, στις συνολικά 20 συνεδριάσεις του μήνα, μόλις σε επτά συνεδριάσεις η ημερήσια μεταβολή υπερέβη το +/-1%. Την ίδια ώρα, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Παρασκευής (84 εκατ. ευρώ), ο ημερήσιος τζίρος δεν ξεπέρασε το όριο των 70 εκατ. εύρω, δείγμα της απουσίας των ξένων επενδυτών. 

Οι τελευταίοι, εξάλλου, έχουν να κάνουν την εμφάνισή τους στη Λεωφόρο Αθηνών από το εκρηκτικό ράλι του περασμένου Νοεμβρίου, όταν κατάφεραν να ενισχύσουν τον Γενικό Δείκτη κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, με ημερήσιους τζίρους οι οποίοι -σε πολλές περιπτώσεις- άγγιζαν τα εννιαψήφια επίπεδα (>100 εκατ. ευρώ). 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η -προς ώρα- απουσία των ξένων επενδυτών λειτούργησε άθελά της υποστηρικτικά προς το Χ.Α. κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Κι αυτό, διότι δεν υπήρξαν μαζικές ρευστοποιήσεις ή εκροές κεφαλαίων, εν μέσω των πρόσφατων αναταράξεων, οι οποίες συνδέονται με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. 

Χαρακτηριστική είναι η «εικόνα» στις διεθνείς αγορές, όπου -για παράδειγμα- ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street υποχώρησε κατά 1% μέσα στον Φεβρουάριο, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε σχεδόν το 3% της αξίας του και ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη διολίσθησε περίπου κατά 1%. 

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω κατάσταση για την ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να αλλάξει εντός του Μαρτίου, όταν εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη «ορατότητα» τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στα δημόσια ταμεία, όσο και για το μέτωπο των τραπεζών, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τρ. Πειραιώς, η απόφαση για παράταση του «Ηρακλή» και φυσικά, το τέλος του «σίριαλ» της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

Κρίσιμο παράγοντα συνιστά και η τουριστική σεζόν, το πρόσημο της οποίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος της ανάκαμψης της οικονομίας και κατ’ επέκταση και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το θετικό είναι πάντως, ότι η αγορά παραμένει σε επίπεδα κοντά στο υψηλό της πανδημικής περιόδου (820 μονάδες), γεγονός το οποίο ενισχύει το σενάριο για ένα ισχυρό rebound από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του έτους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News