BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με εντυπωσιακό rebound πάνω από τις 790 μονάδες

Ισχυρά κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, ΟΠΑΠ

Χρηματιστήριο: Με εντυπωσιακό rebound πάνω από τις 790 μονάδες

Εντυπωσιακό ήταν το ενδοσυνεδριακό rebound του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο κατάφερε να απορροφήσει όλες τις αρχικές απώλειες (σ.σ. έφθασαν έως -1,2%) και να κλείσει σε θετικό έδαφος, χάρη στα σημαντικά στηρίγματα από Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,63% και ενισχύθηκε στις 792,38 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (787,43 μονάδες), αλλά και 15 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων, εξάλλου, διαμορφώθηκε σε 15 μονάδες -από 777,57 έως 792,71 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να «ξεκολλάει» από τα υποτονικά επίπεδα του Φεβρουαρίου και να αγγίζει τα 85 εκατ. ευρώ.

Η απορρόφηση των πρωινών πιέσεων κατέστη εφικτή, όπως προαναφέρθηκε, χάρη στην αντιστροφή του κλίματος τόσο στον κλάδο των τραπεζών, όσο κυρίως σε μεμονωμένες εισηγμένες του FTSE Large Cap, οι οποίες κεφαλαιοποίησαν τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και τις ευοίωνες προοπτικές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους, όπως η Coca – Cola, συνέχισαν να δυσκολεύουν την προσπάθεια του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη για την προσέγγιση του τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το επόμενο βασικό σημείο αντιστάσεων.

Σ’ αυτό, πάντως, συνέβαλε και το ευρύτερο κλίμα, καθώς η αγοραστική διάθεση προσέκρουσε στη χαμηλή «ορατότητα» για την εξέλιξη της πανδημίας. Η Περιφέρεια Αττικής, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει σε καθεστώς lockdown, το οποίο κάθε μήνα στοιχίζει στην οικονομία περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Κι όλα αυτά, ενώ σήμερα συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας μια «χαμένη» χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να δίνει «μάχη» ανάκαμψης στα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήρθαν να προστεθούν και οι αναταράξεις από την αγορά των κρατικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις, εδώ και αρκετές ημέρες, έχουν πάρει την ανιούσα, επηρεάζοντας -όπως είναι εύλογο- και την Ελλάδα, της οποίας το κόστος δανεισμού για τη 10ετία ξεπερνάει το 1,1%. Οι ανοδικές πιέσεις οφείλονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα προχωρήσουν σε γρηγορότερη άρση των υπερχαλαρών νομισμάτων μέτρων και σε ταχύτεχη αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρόωρη απόσυρση της στήριξης έχει επιφέρει σωρεία αναταράξεων στις μετοχές, οι οποίες έχουν «εθιστεί» στην φθηνή χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να διολισθαίνει σήμερα κατά περίπου 1%, ακολουθώντας τις χθεσινοβραδινές απώλειες σε Wall Street (-1,75% o Dow Jones) και τις πρωινές ρευστοποιήσεις στην Ασία (-4% ο Nikkei). 

Rebound για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις πρωινές πιέσεις (έως -1,5%), κατάφερε -όπως και ο Γ.Δ.- να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, κεφαλαιοποιώντας τις ευοίωνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως την πώληση NPLs 10,8 δισ. ευρώ από την Alpha Bank αλλά και το διαφαινόμενο deal για την Εθνική Ασφαλιστική. Έτσι, ο δείκτης τερμάτισε στο +0,55% και τις 468 μονάδες, οι οποίες συνιστούν και τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Το τραπεζικό rebound εδράστηκε, κατά κύριο λόγο, στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κοντά στο 3% και διαμορφώθηκε στο 0,82 ευρώ. Στο +2% βρέθηκε και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, ενώ η Εθνική Τράπεζα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (0,6%). Η Eurobank, τέλος, υποχώρησε κατά 1,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,94% 0,825 ευρώ
  • Attica Bank 1,95% 0,1988 ευρώ
  • Eurobank -1,56% 0,5808 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα 0,62% 2,10 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,99% 0,769 ευρώ

Στηρίγματα από ΓΕΚ Τέρνα – Aegean, πιέσεις σε Coca Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ισορρόπησαν πλήρως -μετά το πρωινό «προβάδισμα» των πωλητών- χάρη κυρίως στις αξιοσημείωτες στηρίξεις από τη μετοχή της Aegean, η οποία συνέχισε το ράλι ανάκαμψης (4,1%), ως επιστέγασμα των θετικών τουριστικών προοπτικών από την αγορά του Ην. Βασιλείου.

Ισχυρά κέρδη κατά 4,45% εμφάνισε και η μετοχή της Jumbo, ενώ ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν άνω του 2%. Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΤΕ βρέθηκε στο +2,4% ως απόρροια των σημαντικών «αντοχών» των οικονομικών μεγεθών του 2020. Στον αντίποδα, αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις υπέστησαν οι μετοχές των Coca – Cola (-3,4%) και Fourlis (-1%).

Συνολικά, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 15 μετοχές παρέμεινεναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διατηρήθηκε σχεδόν σταθερή στα 53,5 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΟΠΑΠ 2,96% 16,9 εκατ. μετοχές
  • ΟΤΕ 2,41% 14,9 εκατ. μετοχές
  • Alpha 2,94% 8,4 εκατ. μετοχές
  • Eurobank -1,56% 8,3 εκατ. μετοχές
  • Εθνική Τράπεζα 0,62% 5,9 εκατ. μετοχές

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Eurobank -1,56% 14,1 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank 2,94% 10,3 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα 0,62% 2,8 εκατ. τεμάχια
  • ΟΠΑΠ 2,96% 1,5 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 1,99% 1,3 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News