Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 16:20
BUSINESS & FINANCE

Σκληρό «ροκ» για τις διεθνείς αγορές

Φόβοι για πρόωρη άρση της νομισματικής στήριξης

Σκληρό «ροκ» για τις διεθνείς αγορές

Έντονη αναταραχή επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν το τέλος της «εποχής» των χαμηλών επιτοκίων και των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις μετοχές.

Οι τελευταίες, άλλωστε, από την έναρξη της πανδημίας, έχουν «εθιστεί» στην φθηνή και άφθονη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στα αλλεπάλληλα ρεκόρ της Wall Street εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Από το πρωί, ως εκ τούτου, τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο παρουσιάζουν έντονες πτωτικές τάσεις, με την αρχή να γίνεται στην Ασία, όπου ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο -4% και τις 28.966 μονάδες.

Αντίστοιχου εύρους πιέσεις δέχθηκε και ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος «βούλιαξε» στο -3,65% και τις 28.980 μονάδες. Απώλειες άνω του 2% παρουσίασαν και οι αγορές σε Αυστραλία, Νότια Κορέα και Σαγκάη.

Παίρνοντας την «σκυτάλη», ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνεται αυτή την ώρα (16.00) κατά 1%, υποχωρώντας στις 407 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου να «χάνει» πάνω από 1,7%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ταυτόχρονα, σήμερα η κατάσταση μοιάζει κάπως πιο «ήρεμη», καθώς οι αμερικανικοί δείκτης εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον βιομηχανικό Dow Jones να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,3% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,3%.

Χθες, ωστόσο, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέστη ένα ισχυρό sell – off, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κατρακυλά στο -3,5% και τις 13.119 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 900 δισ. δολάρια από τις αρχές της εβδομάδας -το υψηλότερο ποσό από τον περασμένο Μάρτιο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ανεξαρτήτως περιοχής, καταγράφουν σημαντική άνοδο, με το κόστος δανεισμού να διπλασιάζεται -σε αρκετές περιπτώσεις- σε σχέση με τις αρχές του έτους. Χαρακτηριστικά, η απόδοση της ελληνικής 10ετίας ήδη υπερβαίνει το 1,1%, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής 10ετίας το 1,5%.

Οι ανοδικές πιέσεις οφείλονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα προχωρήσουν σε γρηγορότερη άρση των υπερχαλαρών νομισμάτων μέτρων και σε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια της προσδοκίας για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η εκτίμηση για πρόωρη απόσυρση της στήριξης, όπως είναι φυσικό, έχει επιφέρει σωρεία αναταράξεων και στις μετοχές, οι οποίες έχουν «εθιστεί» τους τελευταίους μήνες στην φθηνή χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών.

Υπερβολικοί οι φόβοι;

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, η αντίδραση των αγορών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «υπερβολική», δεδομένου ότι μέχρι στιγμής όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι η επιτοκιακή πολιτική θα παραμείνει μηδενική και τους επόμενους μήνες.

«Οι φόβοι για πολύ γρήγορη άρση των μέτρων στήριξης είναι ενδεχομένως υπερβολικοί, δεδομένης της επίμονης ρητορικής των κεντρικών τραπεζών για διατήρηση της διευκολυντικής πολιτικής» εξηγεί η Νέμα Ραμχελάβαν-Μπάνα, αναλύτρια στη Rand Merchant Bank του Γιοχάνεσμπουργκ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News