BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με στηρίγματα από Aegean και Alpha περιορίζει τη «ζημιά»

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,26%

Χρηματιστήριο: Με στηρίγματα από Aegean και Alpha περιορίζει τη «ζημιά»

Με απόλυτη ψυχραιμία διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών τα «απόνερα» των διεθνών αναταράξεων -από το συνεχές sell off στην αγορά των κρατικών ομολόγων- με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει να περιορίσει τις αρχικές, εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,26% και υποχωρεί στις 785,36 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (787,43 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες -από 777,57 έως 788,26 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (14.20) τα 30 εκατ. ευρώ. 

Η απορρόφηση των πρωινών πιέσεων κατέστη εφικτή, χάρη στην αντιστροφή του κλίματος στον κλάδο των τραπεζών, αλλά και στα στηρίγματα από μεμονωμένες εισηγμένες του FTSE Large Cap, όπως για παράδειγμα οι μετοχές των Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Aegean. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους, όπως Coca – Cola και Fourlis, δυσκολεύουν την προσπάθεια για ολική επαναφορά. 

Σ’ αυτό, πάντως, δεν βοηθάει και το ευρύτερο κλίμα, καθώς η αγοραστική διάθεση προσκρούει στη χαμηλή «ορατότητα» για την εξέλιξη της πανδημίας. Η Περιφέρεια Αττικής, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει σε καθεστώς lockdown, το οποίο κάθε μήνα στοιχίζει στην οικονομία περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Κι όλα αυτά, ενώ σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας μια «χαμένη» χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να δίνει «μάχη» ανάκαμψης στα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι αναταράξεις από την αγορά των κρατικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις, εδώ και αρκετές ημέρες, έχουν πάρει την ανιούσα, επηρεάζοντας -όπως είναι εύλογο- και την Ελλάδα, της οποίας το κόστος δανεισμού για τη 10ετία ξεπερνάει το 1,1%. Οι ανοδικές πιέσεις οφείλονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα προχωρήσουν σε γρηγορότερη άρση των υπερχαλαρών νομισμάτων μέτρων και σε ταχύτεχη αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρόωρη απόσυρση της στήριξης έχει επιφέρει σωρεία αναταράξεων στις μετοχές, οι οποίες έχουν «εθιστεί» στην φθηνή χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να διολισθαίνει σήμερα κατά περίπου 1%, ακολουθώντας τις ισχυρές απώλειες σε Wall Street (-1,75% o Dow Jones) και Ασία (-4% ο Nikkei). 

Rebound για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις πρωινές πιέσεις (έως -1,5%), έχει καταφέρει να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, κεφαλαιοποιώντας τις ευοίωνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως την πώληση NPLs 10,8 δισ. ευρώ από την Alpha Bank αλλά και τη διαφαινόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Έτσι, αυτή την στιγμή, βρίσκεται στο +1% και τις 470 μονάδες, οι οποίες συνιστούν και τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Το τραπεζικό rebound εδράζεται εξ ολοκλήρου στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται σημαντικά άνω του 3% και διαμορφώνεται στο 0,82 ευρώ. Οριακές μεταβολές εμφανίζουν, στο μεταξύ, οι μετοχές των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες -σε κάθε περίπτωση- έχουν απορροφήσει τις αρχικές ρευστοποιήσεις.

  • Alpha Bank -3,4% 0,829 ευρώ
  • Attica Bank 0,92% 0,1968 ευρώ
  • Eurobank 0,34% 0,592 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα 0,05% 2,088 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς  0% 0,754 ευρώ

Στηρίγματα από Aegean, πιέσεις σε Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν ισορροπήσει την κατάσταση -μετά το πρωινό «προβάδισμα» των πωλητών- χάρη κυρίως στις αξιοσημείωτες στηρίξεις από τη μετοχή της Aegean, η οποία συνεχίζει το ράλι ανάκαμψης, σημειώνοντας άνοδο κατά 2%.

Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με την τελευταία να επιδεικνύει σημαντικές «αντοχές» στα οικονομικά μεγέθη του 2020. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Coca – Cola (-3,6%), Fourlis (2%), Viohalco (2,3%) και Ελλάκτωρ (1,5%)

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.20), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 67 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί οριακά στα 53,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News