Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 13:50
BUSINESS & FINANCE

Σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες επιστρέφουν στα επίπεδα του 1%, χάρη στην ευρύτερη βελτίωση του κλίματος στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 7,6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,038%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και στα 5ετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων διολισθαίνει κατά 8,8 μονάδες βάσης στο 0,169%.

Τις προηγούμενες ημέρες, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είχε υπερβεί ακόμη και το 1,1% (όσον αφορά το 10ετές ομόλογο) εν μέσω των ανησυχιών για πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών.

Σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας-1

Κι αυτό, διότι οι αναλυτές προεξοφλούσαν σημαντική ενίσχυση του πληθωρισμού, ως απόρροια της προσδοκίας για ισχυρό rebound της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι κεντρικές τράπεζες, στις αρχές της πανδημίας, είχαν προβεί σε γενναία μέτρα στήριξης, παρέχοντας «φθηνή» χρηματοδότηση – ρεκόρ και οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις τιμές των μετοχών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Φοβούμενοι μια πρόωρη άρση των συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικό sell – off των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα αφενός την εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε υψηλό 12 μηνών, αφετέρου την πρόκληση αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σήμερα, ωστόσο, αναμένονται τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις εβδομαδιαίες αγορές κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (έκτακτο πρόγραμμα ομολόγων στην πανδημία), οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένες, σε μια προσπάθεια της Φρανφκούρτης να πείσει τους αναλυτές ότι δεν θα υπάρξει άμεση άρση των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανέρχεται έως το 1,8 τρισ. ευρώ, αριθμός – ρεκόρ για την κεντρική τράπεζα.

Σημαντική αποκλιμάκωση, εν όψει των στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις και των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικά, το γερμανικό 10ετές υποχωρεί κατά 4 μ.β. στο -0,298%, το γαλλικό 10ετές κατά 5 μ.β. στο -0,057%, το ισπανικό 10ετές κατά 3 μ.β. στο 0,365%, το πορτογαλικό 10ετές κατά 2 μ.β. στο 0,261% και το ιταλικό 10ετές κατά 6 μ.β. στο 0,706%.

Η παραπάνω βελτίωση αποτυπώνεται και στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείροy, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1,3% στις 410 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,2% στις 5.776 μονάδες, τον γερμανικό DAX κατά 0,8% στις 13.901 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 κατά 1,3% στις 6.569 μονάδες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News