Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 19:55
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - 9Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ

Το ευνοϊκό «σπιράλ» σε ελληνικά ομόλογα και εξυπηρέτηση χρέους

«Καλυμμένο» το κόστος εξυπηρέτησης χρέους των επόμενων δύο ετών

Το ευνοϊκό «σπιράλ» σε ελληνικά ομόλογα και εξυπηρέτηση χρέους

Ιδιαίτερα ευνοϊκές παραμένουν οι χρηματοδοτικές συνθήκες της Ελλάδας, όπως αναγνωρίζει η Κομισιόν στην 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία -παράλληλα- γίνεται ειδική μνεία στη διατήρηση του υψηλού ταμειακού αποθέματος.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads (σ.σ. απόκλιση των αποδόσεων έναντι των γερμανικών ομολόγων), τα οποία πλέον κυμαίνονται στα επίπεδα των 125 μονάδων βάσης.

Στα θετικά προσμετράει και τον περιορισμό της μεταβλητότητας στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κάτι το οποίο οφείλεται και στη διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο της Ελλάδας (0,95% η απόδοση του 10ετούς) όσο και των υπόλοιπων κρατών διεθνώς, καθώς οι εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού καλλιεργούν τις προσδοκίες για άμεση ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές να προεξοφλούν ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και άρα, γρηγορότερη αύξηση των επιτοκίων, των οποίων τα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα έχουν διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν προβλέπει ότι το μεσο-μακροπρόθεσμο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι ήπιο εντός του 2021, ανερχόμενο περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Κι αυτό, χάρη στο θετικό προφίλ του, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες ωριμάνσεις και μικρά επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές περίπου 8 έως 12 δισ. ευρώ, ποσό περίπου ίδιο με το αντίστοιχο του 2020.

Ήδη, άλλωστε, από τις αρχές του έτους, το Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,81%. Παράλληλα, έχουν αντληθεί ακόμη 2 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων.

Όσον αφορά τα ταμειακά αποθέματα της γενικής κυβέρνησης, έως τα τέλη του 2020 ανέρχονταν σε 31 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους των επόμενων δύο ετών.

Υπό αυτό το πρίσμα, καταλήγει η έκθεση της Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξέλιξη η οποία συνιστά θετικό βήμα, καθώς συνδράμει στη μείωση των κινδύνων και στέλνει το σωστό «σήμα» στις αγορές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News