BUSINESS & FINANCE

Πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες 24 δισ. ευρώ του 2021

Πώς θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες 24 δισ. ευρώ του 2021

Να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών από τις διεθνείς αγορές, ώστε μην αναγκαστεί να αντλήσει ρευστότητα μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφάλειας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα γίνει η πρεμιέρα στις φετινές δημοπρασίες ομολόγων μ’ ένα ποσό κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ έως και 3 δισ. ευρώ, μέσω του 10ετούς ομολόγου που έχει ετοιμάσει ο ΟΔΔΗΧ.

Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στις αποδόσεις των ομολόγων, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για το ύψος των εκδόσεων κρατικών τίτλων το 2021. Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε κοντά στο 0,67% και του 5ετούς στο 0,05%. Με αυτήν την εικόνα στις αγορές και με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη έχουν στείλει μήνυμα για «άνευ ορίων στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», οι συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές, ώστε το ποσό που θα αντλήσει φέτος η Ελλάδα μέσω ομολόγων να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι προϋπολογισμένες δανειακές ανάγκες για το 2021 ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ έως και 24 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ποιό από τα δύο σενάρια του ΟΔΔΗΧ θα υλοποιηθεί. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την περαιτέρω μείωση των εντόκων γραμματίων κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ και το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πρόωρη αποπληρωμή κάποιων υποχρεώσεων (π.χ. δάνεια ΔΝΤ).

Οι δανειακές ανάγκες του 2021 προέρχονται από:

·         Χρεολύσια: 5,4 δισ. ευρώ

·         Τόκοι: 5,2 δισ. ευρώ

·         Έλλειμα: 8,1 δισ. ευρώ

·         Πρόωρη αποπληρωμή (έντοκα, ΔΝΤ κλπ): 1,8 – 3,8 δισ. ευρώ

·         Άλλες απαιτήσεις: 1,6 δισ. ευρώ

Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, ο επίσημος σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει ότι οι φετινές εκδόσεις ομολόγων θα κυμανθούν από 8 δισ. ευρώ έως και 12 δισ. ευρώ. Πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αντληθούν επιπλέον κεφάλαια, εάν αυτό δεν επιβαρύνει την καμπύλη του χρέους και το κόστος αποπληρωμής του. Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την πρώτη δημοπρασία του 2021 με δεκαετές ομόλογο και στόχο να αντληθούν 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Την διαδικασία θα τρέξουν οι έξι ανάδοχες τράπεζες που έχουν πάρει την σχετική εντολή από το ελληνικό Δημόσιο, η Barclays, η Citi, η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η Nomura και η Eurobank.

Σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, στην κάλυψη των δανειακών αναγκών θα συμμετέχει και το «μαξιλάρι» ασφάλειας (βρίσκεται περίπου στα 34 δισ. ευρώ), μ’ ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 6,2 δισ. ευρώ έως και 8,7 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι μην χρησιμοποιηθούν παραπάνω από 6 – 6,5 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο αποθεματικό και για το λόγο αυτό το βέρος πέφτει στις εκδόσεις ομολόγων.

Άλλες πηγές κάλυψης των φετινών δανειακών αναγκών, πλην των ομολόγων και του αποθεματικού, είναι:

·         Εισροές από το πρόγραμμα SURE, το Ταμείο Ανασυγκρότησης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ: 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

·         Επιστροφές κερδών από SMP/ANFA: 1,3 δισ. ευρώ

·         Έσοδα αποκρατικοποιήσεων: 1,5 δισ. ευρώ
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News