Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 11:09
BUSINESS & FINANCE

Η ΕΚΤ και το νέο ευνοϊκό «σύμπαν» για τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ και το νέο ευνοϊκό «σύμπαν» για τα ελληνικά ομόλογα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για ισχυρό ράλι των ελληνικών τίτλων και τω τίτλων της ευρύτερης περιφέρειας, χάρη στην «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την οικονομική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 0,55%, έχοντας αποκλιμακωθεί περισσότερο από 70 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Μόνο στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία έχει μειωθεί πάνω από 15 μονάδες βάσης.

Το θολό τοπίο όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης, καθώς ολοένα και περισσότερες οικονομίες επιβάλλουν αυστηρό lockdown σε μια ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού, αλλά και η έμπρακτη δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την οικονομική στήριξη της Ζώνη του Ευρώ διατηρούν ζωντανό το ράλι των ομολόγων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη «δεξαμενή» του κρατικού χρέους με αρνητικές αποδόσεις.

Η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 500 δισ. ευρώ και επέκτασή του έως τον Μάρτιο του 2022, αποφάσεις ιδιαίτερα ευνοϊκές για το ελληνικό κρατικό χρέος, καθώς οι ελληνικοί τίτλοι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο κανονικό QE της ΕΚΤ, καθώς αξιολογούνται στην κατηγορία υψηλού ρίσκου(junk).

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι έως τα τέλη του έτους το ποσό θα έχει ανέλθει τουλάχιστον τα 15 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσό που έχει αντλήσει έως τώρα το ελληνικό Δημόσιο μέσω εκδόσεων χρέους. Η αύξηση του προγράμματος PEPP κατά 500 δισ. ευρώ συνεπάγεται πρόσθετες αγορές ελληνικών τίτλων, τουλάχιστον δέκα δισ. ευρώ.

Στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα απολαμβάνει χαμηλό κόστος δανεισμού τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, καθώς η κρίση του κορωνοϊού σηματοδοτεί στροφή στη χάραξη πολιτικών στην Ευρωζώνη, γεγονός που συνεπάγεται μια νέα εποχή για τα spreads της ευρωπεριφέρειας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News