Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 13:56
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Κίνδυνος νέων επισφαλειών στις τράπεζες

Κομισιόν: Κίνδυνος νέων επισφαλειών στις τράπεζες

Η λήξη των μορατόρια θα συνοδευτεί από την εκ νέου επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως άλλωστε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η Κομισιόν στην ένατη έκθεση εποπτείας.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και τα σημαντικά έκτακτα έσοδα από τα χαρτοφυλάκια trading αντισταθμίζουν μόνο εν μέρει τις αυξημένες ανάγκες προβλέψεων για επισφάλειες. «Οι προοπτικές κερδοφορίας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, περιορίζοντας τις δυνατότητες εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίων», αναφέρει η έκθεση.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να μειώνεται, κυρίως χάρη στο πρόγραμμα Ηρακλής και την προσωρινή επίδραση των μορατόριουμ. Η Κομισιόν σημειώνει, παράλληλα, ότι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων θα έχουν θετική επίδραση στο κόστος ρίσκου των τραπεζών και θα κάνουν χώρο στους ισολογισμούς τους για νέο δανεισμό, όμως παράλληλα συνεπάγονται έκτακτες απώλειες κεφαλαίων και ζημιές στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα.

«Όπως και σε άλλες χώρες μέλη, η λήξη των μορατόρια θα μπορούσε να συνοδευτεί από μία εκ νέου επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού στο μέλλον. Ο μεγάλος αριθμός των δανείων υπό μορατόριουμ και το μέτριο track record των τραπεζών στις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων οδηγούν σε έναν ουσιαστικό κίνδυνο για την ποιότητα ενεργητικού, καθώς τα μορατόρια στις περισσότερες περιπτώσεις έληξαν στα τέλη του 2020», αναφέρεται.  Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες επισφάλειες, στην περίπτωση που οι μέχρι σήμερα προβλέψεις των τραπεζών δεν καλύψουν πλήρως την τελική επίπτωση της πανδημίας στα χαρτοφυλάκια δανείων.

Πάντως, η Κομισιόν εκτιμά ότι το πρόγραμμα Γέφυρα θα περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο για τα δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου λιανικής.

Σε ό,τι αφορά το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα επιχειρηματικά δάνεια, η Κομισιόν τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, με δικλείδες ασφαλείας για τον ηθικό κίνδυνο.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News