Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 15:07
BUSINESS & FINANCE

Εστίαση: Διατηρείται και τον Μάρτιο η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων

Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου - Πού αλλού θα επεκταθεί

Εστίαση: Διατηρείται και τον Μάρτιο η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων

Τη δέσμη μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση θα στηρίξει το επόμενο διάστημα τον κλάδο της εστίασης, που έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως ανέφερε, το πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα στην εστίαση. Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία. Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το μέτρο αυτό «θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο». Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.

Οι απώλειες του κλάδου

«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη στήριζε πριν χτυπήσει η πανδημία, τη στηρίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τη στηρίξει και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Και η εστίαση, προφανώς, είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν», αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός. Όπως υπογράμμισε «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση». Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορωνοϊό».

Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση, συγκεκριμένα 1,93 δισ. «Μιλάμε συνολικά για κάθε επιχείρηση- αυτά είναι διαφορετικά στο ποσοστό του τζίρου που χάθηκε και βέβαια αυτές οι πρωτοβουλίες πλαισιώθηκαν και από άλλες οι οποίες λειτούργησαν συνδυαστικά» είπε και έφερε, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν από τα κυβερνητικά μέτρα. «Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, άλλα 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ» παρατήρησε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε παράλληλα πως «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων». «Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας. Αλλά θα πρέπει πάντα να ξέρετε και να κρατήσετε στο μυαλό σας αυτό το οποίο είπε ο υπουργός, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του Α.Ε.Π. παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9 με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες» είπε απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τις δυσκολίες «που δεν αποκλείουν στοχευμένες -ακόμα και άλλες στοχευμένες- παρεμβάσεις» – όπως είπε – «τα χειρότερα βρίσκονται πια πίσω μας». «Η οικονομία, η αγορά, η εστίαση άντεξαν και βρήκαν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η προοπτική του εμβολίου δείχνει το ξημέρωμα που θα ακολουθήσει τη νύχτα και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε έως εκεί με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες» είπε.

Eξειδικευμένο πρόγραμμα για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση».

«Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, διότι ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει ποιες θα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες. Το βέβαιον όμως, είναι ότι εμείς δουλεύουμε πάνω σε αυτό, να φτιάξουμε και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την εστίαση μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε την ώρα που η οικονομία μας και η πανδημία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε και μία επιπλέον ανάσα ρευστότητας μέσω αυτού του εργαλείου σε επιχειρήσεις εστίασης».

«Κοινώς, πραγματικά, θέλω να το πιστέψετε ασχολούμαστε πολύ με την εστίαση, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αντέξει και να ξαναπάρει εμπρος» πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News