Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 19:55
BUSINESS & FINANCE

Για ημιαγωγούς «made in EU» ψάχνεται η Κομισιόν

Για ημιαγωγούς «made in EU» ψάχνεται η Κομισιόν

Τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη εξετάζει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από τις ΗΠΑ και την Ασία.

Ο συγκεκριμένος κλάδος άλλωστε, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας σημαντικά μια σειρά βασικών βιομηχανικών τομέων, γεγονός το οποίο καθιστά εξαιρετικά «ακριβή» την εξάρτηση απ’ άλλες περιοχές του πλανήτη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητάει τρόπους παραγωγής μικρών ημιαγωγών (μικροτσίπ), μεγέθους 10 ή και 2 νανομέτρων, όπως εξηγούν ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο Bloomberg.

Στόχος, όπως προαναφέρθηκε, είναι η μείωση της εξάρτησης από χώρες, όπως η Ταϊβάν, από την παραγωγή της οποίας επηρεάζονται βαρυσήμαντοι κλάδοι της οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η τεχνολογία 5G κ.α.

Αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο εργοστάσιο ημιαγωγών στη Γηραιά Ήπειρο παράγει ημιαγωγούς των 28 νανομέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ευρωπαϊκό project ενδεχομένως θα συμμετάσχουν οι δύο κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, η Semiconductor Manufacturing από την Ταϊβάν και η Samsung Electronics από τη Νότια Κορέα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, οι σοβαρές ελλείψεις ημιαγωγών, λόγω των αναταράξεων από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή κυρίως των μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της γερμανικής Volkswagen, η οποία υπολογίζει τις απώλειες σε δεκάδες χιλιάδες οχήματα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News