Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 19:06
BUSINESS & FINANCE

Σε υψηλό έξι ετών η πλατίνα – Μικρή «διόρθωση» για το πετρέλαιο

Τα συμβόλαια του λευκού μετάλλου ενισχύονται κατά 1,3%

Σε υψηλό έξι ετών η πλατίνα – Μικρή «διόρθωση» για το πετρέλαιο

Συνεχίζεται το ράλι της πλατίνας, η αξία της οποίας ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, χάρη στις προσδοκίες ανάκαμψης της αγοράς των αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του λευκού μετάλλου ενισχύονται κατά 1,3% και διαμορφώνονται στα 1.257 δολάρια ανά ουγγιά, το καλύτερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

Μικρά κέρδη παρουσιάζει και η τιμή του παλλαδίου, το οποίο κινείται στα 2.361 δολάρια ανά ουγγιά, πολύ κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων. Και τα δύο μέταλλα, εξάλλου, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις αυτοκινητοβιομηχανίας στους καταλύτες των οχημάτων, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύμων.

«Η αγορά φαίνεται ότι κινείται πέραν της πανδημίας, βλέποντας μια ανάκαμψη στον κλάδο των αυτοκινήτων» εξηγεί η StoneX, επιχειρώντας να αιτιολογήσει το ράλι της πλατίνας και του παλλάδιου.

Μάλιστα, το πρώτο δέχεται ώθηση κι από τη μειωμένη παραγωγή στα μεταλλεία της Νότιας Αφρικής, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης εντός του 2021.

Την ίδια ώρα, η τιμή του χρυσού καταγράφει μικρές απώλειες κατά 0,37%, καθώς η αξία των συμβολαίων διολισθαίνετια στα 1.835 δολάρια ανά ουγγιά. Μικρές απώλειες εμφανίζει και η τιμή του ασημιού, το οποίο βρίσκεται στο -0,15% και τα 3,7 δολάρια.

Μικρή διόρθωση για το πετρέλαιο

Από την πλευρά τους, οι τιμές του πετρελαίου «διορθώνουν» ελαφρώς, μετά το ισχυρό ράλι των τελευταίων ημερών, το οποίο οφείλεται στην αισιοδοξία για ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,22% και τα 58,54 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διολισθαίνουν κατά 0,08% και τα 61,42 δολάρια ανά βαρέλι.

Το πρόσφατο ράλι, το οποίο επανέφερε την τιμή του Brent σε επίπεδα άνω των 60 δολαρίων, στηρίχθηκε και στη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News