Business & Finance Σάββατο 16/01/2021, 22:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκκλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στην κυβέρνηση για ανεύρεση ημιαγωγών 

ΗΠΑ: Εκκλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στην κυβέρνηση για ανεύρεση ημιαγωγών 

Εκκλήσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση απευθύνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ σε κατάσταση απελπισίας, ζητώντας να βοηθήσει να βρεθεί λύση στην ευρείας κλίμακας έλλειψη ημιαγωγών για υπολογιστές, μια έλλειψη που έχει αναγκάσει ορισμένα εργοστάσια ανά τον κόσμο να αναστείλλουν την παραγωγή τους και απειλεί να περιορίσει την παραγωγή μέχρι το φθινόπωρο.

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Πολιτικής για το Αυτοκινήτο (AAPC) -ένας οργανισμός επηρεασμού των πολιτικών των General Motors, τη Ford και  Fiat Chrysler- ζητάει από το υπουργείο Εμπορίου και την επερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ασκήσουν πιέσεις στους κατασκευαστές ημιαγωγών της Ασίας, προκειμένου να ανακατανείμουν την παραγωγή τους από τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, σε ημιαγωγούς για αυτοκίνητα.

«Ζητήσαμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα, διότι θα μειώσει την παραγωγή μας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ έως ότου επιλυθεί», δήλωσε ο Ματ Μπλαντ , πρόεδρος του AAPC, κατά τη διάρκεια συνέντευξή του χθες Παρασκευή. «Δεν μας απασχολεί πρωτίστως τι φταίει για αυτή την έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλουμε απλώς μια λύση. Και η λύση είναι περισσότεροι ημιαγωγοί στον κλάδο των αυτοκινήτων».

Η έλλειψη ανάγκασε τη Ford να κλείσει ένα εργοστάσιο κατασκευής SUV οχημάτων στο Κεντάκι αυτήν την εβδομάδα, ενώ θα κλείσει ένα εργοστάσιο παραγωγής μικρού μεγέθους αυτοκινήτων στη Γερμανία για ένα μήνα. Η Fiat Chrysler έπρεπε να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή σε εργοστάσιά της στο Μεξικό και τον Καναδά, ενώ αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή της περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγούνται με τους κατασκευαστές ημιαγωγών να κατηγορούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τις παραγγελίες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποστηρίζουν ότι οι κατασκευαστές προτιμούν τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, διότι μετά την μεγάλη ζήτηση που έτυχαν με τον κόσμο εγκλεισμένο στα σπίτια του, απολαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News