Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 18:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έλλειψη ημιαγωγών απειλεί την παραγωγή αυτοκινήτων 

Η έλλειψη ημιαγωγών απειλεί την παραγωγή αυτοκινήτων 

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η IHS Markit, τονίζοντας ότι η έλλειψη στους ημιαγωγούς που προορίζονται για τα αυτοκίνητα και η οποία συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της παραγωγής ελαφρών οχημάτων κατά 672.000 μονάδες παγκοσμίως το α΄ τρίμηνο, ενώ όπως προειδοποίησε αν δεν βρεθεί άμεσα κάποια λύση, ενδεχομένως τα προβλήματα αυτά να μεταδοθούν και στο γ΄ τρίμηνο. 

Όπως έχουν δηλώσει οι Ford, Toyota, Fiat Chrysler και Nissan, ήδη έχουν μειώσει την παραγωγή τους εξαιτίας της έλλειψης, ενώ από τη μεριά της η Volkswagen ανέφερε ότι τα προβλήματα αυτά θα επηρεάσουν την παραγωγή σε ορισμένα από τα εργοστάσιά της τον Φεβρουάριο. 

«Η αυξανόμενη ζήτηση από τους OEMs (κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού) έχει επιφέρει αυτή την έλλειψη στην προσφορά των ημιαγωγών και δεν θα επιλυθεί έως ότου ευθυγραμμιστούν και οι δύο δυνάμεις (οι  OEMs και οι κατασκευαστές ημιαγωγών)», επισημαίνει ο Φιλ Αμσράντ, ανώτερος αναλυτής στην IHS Markit.

Σύμφωνα με την IHS Markit η Κίνα αναμένεται να είναι η χώρα που θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα κατά το α΄ τρίμηνο, με μείωση της παραγωγής κατά 250.000 μονάδες. 

Η AutoForecast Solutions, χθες Τρίτη προέβει σε προβλέψεις για το σύνολο του 2021, εκτιμώντας ότι η συρρίκνωση της παραγωγής θα φθάσει στα 964.000 οχήματα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News