Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 18:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστρία: Εισβολή των αρχών στο σπίτι του Υπουργού Οικονομικών – Υπόπτος για δωροδοκία

Αυστρία: Εισβολή των αρχών στο σπίτι του Υπουργού Οικονομικών – Υπόπτος για δωροδοκία

Στο σπίτι του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών εισέβαλαν σήμερα Πέμπτη οι εισαγγελείς, καθώς ο Γκερνό Μπλούμελ φέρεται ως ύποπτος για δωροδοκία από εταιρεία τυχερών παιχνιδίων, με αντάλλαγμα να της παρέχει βοήθεια σχετικά με τη φορολογία σε ξένες χώρες. 

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπλούμελ στενός συνεργάτης του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι στο σπίτι του έγινε εισβολή και πως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ουδέποτε έλαβε δωρεές από τη Novomatic, μια εταιρεία η οποία ερευνάται και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς. 

Το γραφείο της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς δήλωσε ότι ο Μπλούμελ βρίσκεται υπό έρευνα με κατηγορίες για δωροδοκία και εγκλήματα διαφθοράς, μαζί με άλλα δύο άτομα και ότι είχε πραγματοποιήσει κι άλλες έρευνες σε εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Αφού ο Μπλούμελ ανέφερε το όνομα της Novomatic, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι υποπτεύονται ότι ένας διευθυντής σε μια εταιρεία τυχερών παιχνιδιών προσφέρθηκε να δωρίσει χρήματα σε κάποιο πολιτικό κόμμα, με αντάλλαγμα τη βοήθεια αυστριακών αξιωματούχων σε πιθανή φορολογική απαίτηση που αντιμετώπιζε στο εξωτερικό.

«Δεν θα δεχόμασταν ποτέ και δεν το έχουμε δεχθεί δωρεές από εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, ειδικά αν επιπλέον αναμέναμε κάτι σε αντάλλαγμα», ανέφερε ο Μπλούμελ στη δήλωσή του. 

«Οι φορολογικές απαιτήσεις των αυστριακών εταιρειών στο εξωτερικό παρουσιάζονται καθημερινά στους πολιτικούς και είναι απολύτως φυσιολογικές εάν συνεπάγονται την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στην Αυστρία», δήλωσε ο Μπλούμελ.

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ερευνούν επίσης κατηγορίες ότι στον προηγούμενο συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών του Κουρτς και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), επιτεύχθηκε συμφωνία από κυβερνητικούς αξιωματούχους και την Novomatic για το διορισμό ενός μέλους του FPO στο διοικητικό συμβούλιο της Casinos Austria, μιας εταιρείας στην οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και η Novomatic έχουν μερίδια, με αντάλλαγμα την παροχή αδειών τυχερών παιχνιδιών στη Novomatic.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News