Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 16:11
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Γιατί το κόστος δανεισμού είναι το υψηλότερο των τελευταίων 4 μηνών;

Γιατί το κόστος δανεισμού είναι το υψηλότερο των τελευταίων 4 μηνών;

Συνεχίζεται το sell off στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπερνάει το επίπεδο του 0,9% για πρώτη φορά από τις 2 Νοεμβρίου του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυτή την στιγμή, η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου κυμαίνεται στο 0,911%, με τα 10ετή spreads (σ.σ. απόκλιση των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου) να διατηρούνται σταθερά σε τριψήφια επίπεδα, υπερβαίνοντας τις 122 μονάδες βάσης.

Γιατί το κόστος δανεισμού είναι το υψηλότερο των τελευταίων 4 μηνών;-1

Παρά τις αναταράξεις, βέβαια, η JP Morgan διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για συρρίκνωση των ελληνικών spreads, θεωρώντας ότι θα υποχωρήσουν στις 110 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 90 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο. Τον Δεκέμβριο δε, αναμένει μικρή αύξηση στις 100 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αύξησης των spreads στην Ευρώπη.

Δεν είναι ελληνικό «φαινόμενο»

Πώς γίνεται όμως, η αμερικανική τράπεζα να παραμένει αισιόδοξη; Ο λόγος είναι απλός: Η επιδείνωση των κρατικών αποδόσεων δεν αποτελεί ελληνικό «φαινόμενο», αλλά επεκτείνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία). Κι αυτό, διότι οφείλεται στις προσδοκίες των αναλυτών για άμεση ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημική κρίση και κυρίως, για αξιοσημείωτη τόνωση του πληθωρισμού.

Αυτές οι προσδοκίες, επί της ουσίας, ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα αναθεωρήσουν σε αμεσότερο χρονικό επίπεδο την τρέχουσα υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν μηδενικά επιτόκια. 

Έτσι, οι αναλυτές επισπεύδουν τον χρονικό ορίζοντα αναθεώρησης της επιτοκιακής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, προεξοφλώντας ότι η αμερικανική Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων (κατά 10 μονάδες βάσης) σε 1,75 χρόνια από τώρα. Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο αντίστοιχος χρόνος εκτιμάται σε 2,75 χρόνια, ενώ για την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) σε 2,25 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν υπαναχωρήσει ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σήμερα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύεται στο -0,28%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ άνοδο της τάξης των 2 – 3 μονάδων εμφανίζουν οι αποδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων.

Γιατί το κόστος δανεισμού είναι το υψηλότερο των τελευταίων 4 μηνών;-2

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ συνεχίζει την αυξητική πορεία, καθώς σήμερα διαμορφώνεται στο 1,367%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, «τσιμπώντας» 2,2 μονάδες βάσης.

Γιατί το κόστος δανεισμού είναι το υψηλότερο των τελευταίων 4 μηνών;-3

Γερ. Χιον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News