BUSINESS & FINANCE

Πώς παίζει τώρα τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Πώς παίζει τώρα τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Σε κατοχύρωση των κερδών που έβγαλε από το trade του long στα ελληνικά 7ετή έναντι των αντίστοιχης διάρκειας πορτογαλικών τίτλων προχωρά η JP Morgan, ενώ παράλληλα ανοίγει long θέσεις στα ελληνικά 7ετή έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.

Εν μέσω του γενικότερου sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, που έφερε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς κοντά στα επίπεδα του 0,9%, η JP Morgan εξακολουθεί να βλέπει σύσφιξη των spreads, εκτιμώντας ότι στήριξη θα έρθει βραχυπρόθεσμα από τη βελτίωση των δυναμικών της νέας προσφοράς ομολόγων έναντι των αγορών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, το λεγόμενο «reflation trade» (το οποίο ουσιαστικά προσδοκά ανάκαμψη της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού) κερδίζει έδαφος λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων και της περαιτέρω αισιοδοξίας για την πορεία των εμβολιασμών, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος των μεταλλάξεων φαίνεται διαχειρίσιμος.

Εν μέσω αυτής της αισιοδοξίας και των προβλέψεων για ανάκαμψη, οι προσδοκίες της αγοράς για το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από τις κεντρικές τράπεζες έχουν έρθει πιο κοντά και πλέον τοποθετούνται στα 1,75 χρόνια από τώρα για τη Fed, στα 2,25 χρόνια για την Τράπεζα της Αγγλίας και στα 2,75 χρόνια για την ΕΚΤ, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan υπολογίζει ότι το sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα έχει φτάσει περίπου στο 50-70% εκείνου που είχε σημειωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, όταν οι προσδοκίες για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είχαν φέρει και πάλι κύμα ρευστοποιήσεων στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Παρά την τελευταία αναταραχή στις αγορές ομολόγων, η JP Morgan διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για συρρίκνωση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, το spread θα υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα των 120 μονάδων βάσης στις 110 μονάδες βάσης το Μάρτιο, στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 90  μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο. Το Δεκέμβριο αναμένεται να εμφανίσει μικρή αύξηση, στις 100 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μίας γενικότερης αύξησης των spreads στην Ευρώπη.

Η JP Morgan προβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη 5% για την ελληνική οικονομία και πληθωρισμό στο 0,9%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 6,3% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%, με αποτέλεσμα το χρέος να φτάσει στο 201% του ΑΕΠ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News