Business & Finance Σάββατο 27/02/2021, 09:13
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

EKT: Από τα λόγια στις πράξεις

EKT: Από τα λόγια στις πράξεις

Τη Δευτέρα αναμένεται να μάθουμε πόσο σοβαρά υπόψη έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Κι αυτό διότι η Φρανφκούρτη θα δημοσιεύσει τα τελευταία στοιχεία από τις αγορές κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος στήριξης (PEPP).

Μια αξιοσημείωτη αύξηση των εβδομαδιαίων αγορών, οπωσδήποτε, θα επιβεβαιώσει ότι οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής κάνουν πράξη τα λεγόμενά τους. Ότι δηλαδή δεν θα ανεχθούν τις υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, εφόσον αυτές υπονομεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης. 

Από την άλλη πλευρα, εφόσον τα τελευταία στοιχεία δεν δείξουν κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή, τότε αυτό εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς οι επενδυτές θα πειστούν ότι πράγματι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης άρσης των μέτρων, χάρη στην προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, αυτή η ανησυχία -για γρηγορότερη αύξηση των σημερινών μηδενικών επιτοκίων- οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύψη, επηρεάζοντας και το ελληνικό, το οποίο ξεπέρασε το όριο του 1,1%, όταν πριν από μερικές εβδομάδες είχε υποχωρήσει έως και το 0,6%. 

Την ίδια ώρα, διάφοροι αναλυτές προειδοποιούν ότι μία πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία φαίνεται ότι έχει «εθιστεί» στην φθηνή χρηματοδότηση.

«Εάν η ΕΚΤ είναι ανήσυχη για την αύξηση των αποδόσεων, τότε θα πρέπει να δράσει» σημειώνει ο Μαρκ Ντόουλινγκ, αναλυτής της Bluebay Asset Management. Χθες, εντωμεταξύ, παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλυτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του ΡΕΡΡ ώστε να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία» δήλωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 13 – 19 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων, αξίας 17,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την εβδομάδα 6 – 12 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα PEPP, το οποίο αφορά τις έκτακτες αγορές κρατικών ομολόγων, είναι συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν υπαινιχθεί ότι δεν χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλο το ποσό, καθώς ήδη η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. 

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φιλίπ Λέιν, διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα αξιοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος για να αποφευχθεί η σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, κάτι το οποίο δεν ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για ανάκαμψη του πληθωρισμού στο 2%. 

Αυτές οι δηλώσεις, έστω και προσωρινά, κατάφεραν να ανακόψουν το «κύμα» του sell – off στις αγορές των ομολόγων. Ωστόσο, εφόσον δεν συνοδευτούν με πράξεις, τότε θα χάσουν κάθε αξία, αναζωπυρώνοντας τις αναταράξεις. 

Γερ. Χιον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News