BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με ισχυρά κέρδη «διασπάει» τις 800 μονάδες

Μπαράζ αγορών σε τράπεζες, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil

Χρηματιστήριο: Με ισχυρά κέρδη «διασπάει» τις 800 μονάδες

Τις αντιστάσεις των 800 μονάδων «διασπάει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πραγματοποιεί δυναμικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, χάρη στο μπαράζ αγορών σε τράπεζες, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Η αισθητή βελτίωση του κλίματος αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ανακούφιση των διεθνών αγορών από την πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξης του 1,76% και διαμορφώνεται στις 806,33 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (792,38 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες -από 795,99 έως 806,70 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ό,τι εχουμε συνηθίσει, καθώς ήδη ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ. 

Οπωσδήποτε, η ανάκτηση των 800 μονάδων θα αποτελέσει μια άκρως θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά, η οποία μετά τον αδύναμο Ιανουάριο (-7%) ήδη μετράει τέσσερις διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, περιορίζοντας τη «χασούρα» από τις αρχές του έτους στις μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες.  

Η σημερινή ανοδική κίνηση βρίσκει ερείσματα στις διεθνείς αγορές (+1,7% ο Stoxx 600), οι οποίες καταγράφουν ισχυρό ράλι χάρη στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε υψηλό 12μήνου, επηρεάζοντας αρνητικά και τις μετοχές. 

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση των αναλυτών ότι τελικά οι κεντρικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε πρόωρη ή άμεση άρση των μέτρων νομισματικής στήριξης, διατηρώντας στα τρέχοντα επίπεδα την «φθηνή» ρευτότητα.

Ερωτηματικό ο χρόνος επιστροφής στην ανάκαμψη

Όσον αφορά το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, αν και οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη την επιστροφή στην ανάκαμψη, το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Όπως όλα δείχνουν, το lockdown στην Αττική θα διαρκέσει έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, με τους αναλυτές να αναμένουν μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά το μεγάλο διάλλειμα του τελευταίου έτους και το κατά πόσο οι κλάδοι που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός με τις μεταφορές και την εστίαση να επανέλθουν άμεσα στα προ κρίσης επίπεδα» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance.

Την ίδια ώρα, χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η «εικόνα» από τους εμβολιασμούς, με την Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας να επιτυγχάνει τον στόχο του 1.000.000 δόσεων -εξέλιξη  άκρως θετική, η οποία αναμφίβολα δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες και για την προσεχή τουριστική σεζόν.

Ισχυρό ράλι στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο κλάδος των τραπεζών αποτελεί έναν από τους μεγάλους κερδισμένους, καταγράφοντας ευρεία κέρδη της τάξης του 4%, με αποτέλεσμα να κινείται άνω των 485 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες από τις αρχές του 2021 στο 10%. 

Από τις μέχρι στιγμής συναλλαγές, ξεχωρίζει το +5,7% στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει τις υψηλές «πτήσεις» μετα το deal για την πώληση NPLs, αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Κατά 4,2% ενισχύεται και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία ανακτά το επίπεδο του 0,8 ευρώ. Σε θετικό έδαφος βρίσκονται επίσης, τόσο η Εθνική Τράπεζα (2,6%) όσο και η Eurobank (3,3%). Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 5,72% 0,8722 ευρώ
  • Attica Bank 3,72% 0,2055 ευρώ
  • Eurobank 3,3% 0,6002 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,57% 2,154 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 4,19% 0,8012 ευρώ

Με Τέρνα και Motor Oil στο +3%

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έχουν τον απόλυτο έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τη μετοχή της Motor Oil, η οποία βρίσκεται στο +3%. Κατά 3,6% ενισχύεται και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία δείχνει να ξεπερνάει το «σοκ» από τη ζημιά στο Τέξας.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Jumbo καταγράφει άνοδο κατά 2,2%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ σημειώνει αύξηση κατά 2,7%, επιχειρώντας να ανακτήσει τις οποιες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τέλος, ξεχωρίζει το +3% στη ΜΙΓ και το +2,3% στη Cenergy. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 53 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, οκτώ μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 54,3 δισ. ευρώ, κερδίζοντας περίπου 800 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News