Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 15:06
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Κάτω από τις 80 μονάδες βάσης τα ελληνικά spreads το 2021

Capital Economics: Κάτω από τις 80 μονάδες βάσης τα ελληνικά spreads το 2021

Την περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads αναμένει το 2021 και το 2022 η Capital Economics, εκτιμώντας ότι η απόσταση των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων θα υποχωρήσει κάτω των 80 μονάδων βάσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέα ανάλυσή του, ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι τα 10ετή spreads, από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 μονάδων βάσεων, θα υποχωρήσουν αρχικά στις 100 μονάδες βάσης στα τέλη του 2020.

Ακολούθως, θα υπάρξει μια περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση, με αποτέλεσμα τόσο το 2021 όσο και το 2020 να διαμορφωθούν σε επίπεδα πέριξ των 70 μονάδων βάσεων. 

Ωστόσο, αυτή η τάση δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς αντίστοιχη μείωση αναμένεται και στα spreads των υπόλοιπων χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Capital Economics: Κάτω από τις 80 μονάδες βάσης τα ελληνικά spreads το 2021-1

Πώς όμως, δικαιολογείται αυτή η αποκλιμάκωση στα περιφερειακά spreads;

«Τυπικά, όταν οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για την οικονομία, τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς η οικονομία ανακάμπτει και ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι επενδυτές περιμένουν σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Όμως, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναλυτές δεν προβλέπουν αλλαγές στα βασικά επιτόκια των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών κατά τα επόμενα δύο χρόνια» εξηγεί η Capital Analytics.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, όχι απλώς να διατηρήσει τα μηδενικά επιτόκια, αλλά να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων νομισματικής στήριξης, αρχής γενομένης την επόμενη εβδομάδα, διευρύνοντας το πακέτο αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,8 τρισ. ευρώ. 

«Έτσι, δεν περιμένουμε ότι η άνοδος στις τιμές των μετοχών θα συνοδεύονται από μια σημαντική επαναξιολόγηση των προσδοκιών για τα βασικά επιτόκια τα επόμενα δύο χρόνια, ανεξάρτητα του πόσο γρήγορα θα δράσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην οικονομία».

Επιπλέον, συνεχίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, θεωρούμε ότι πολλές κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τα ευρείας κλίμακας προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια διασφάλισης του χαμηλού κόστους δανεισμού των χωρών.

Υπό αυτό το πρίσμα, καταλήγει η Capital Economics, είναι σαφές ότι τα spreads των ευρωπαϊκών περιφερειακών κρατών θα μειωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, παρέχοντας ευνοϊκές συνθήκες δανειοδότησης για τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News