Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 11:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά ομόλογα: Τι κρατάει ζωντανό το ράλι

Ελληνικά ομόλογα: Τι κρατάει ζωντανό το ράλι

Οι αρνητικές αποδόσεις είναι πλέον η νέα νόρμα των αγορών κρατικών ομολόγων μετά τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχουν δοθεί από την ΕΚΤ και τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης. Ο ευρωπαϊκός Νότος, που επλήγη και περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ο κύριος ωφελημένος από όλα αυτά τα μέτρα στήριξης κάτι που αποτυπώνεται στην κίνηση της αγοράς κρατικών ομολόγων του. Η ΕΚΤ έχει ήδη σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να αυξήσει το πρόγραμμα PEPP στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τα μέγιστα την προσδοκία ακόμη χαμηλότερων αποδόσεων. 

«Ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ο κύριος ωφελημένος από τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ»

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα στήριξης, στο σημερινό πάρτι των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει συμβάλει επίσης τόσο η απρόσμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου όσο και η πρόσφατη θετική έκθεση της Citi για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παρότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με το γεωπολιτικό κίνδυνο με την Τουρκία να υπάρχει σε μόνιμη βάση, τον οποίο η αγορά φαίνεται αυτή τη στιγμή να προσπερνά, η Ελλάδα τα έχει πάει αρκετά καλά, με την ελληνική κυβέρνηση να αποπνέει μία σιγουριά κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Και όσο η χώρα μας συνεχίζει να δίδει μία καλή εικόνα στην Ε.Ε., να απορροφά κοινοτικά κονδύλια και να κάνει βήματα εξορθολογισμού, αυτό θα αντικατοπτρίζεται στις αγορές κρατικού χρέους, επισημαίνουν. Η Ελλάδα είναι σήμερα από τους πρωταγωνιστές στην αγορά ομολόγων και η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων θεωρείται δείγμα εμπιστοσύνης. 

Ελληνικά ομόλογα: Τι κρατάει ζωντανό το ράλι-1

«Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να δίνει μια καλή εικόνα, θα κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών»

Ήδη, οι αποδόσεις τριών ομολόγων με λήξη το 2022, 2023 και 2024, μαζί και όλων των εντόκων, βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει τους επενδυτές για να αγοράζουν χρέος της, ενώ και η απόδοση του πενταετούς οδεύει ολοταχώς προς το μηδέν. Το ζητούμενο είναι πόση διάρκεια θα έχει η αποκλιμάκωση και πόσο μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα σε βάθος χρόνου και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Traders που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δεν αποκλείουν κάποια περαιτέρω πτώση των αποδόσεων, όχι όμως σημαντική, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έχει η πενταετία για το εάν θα γυρίσει και αυτή σε αρνητικό έδαφος. Για την απόδοση του 10ετούς θεωρούν μάλλον απίθανο να διολισθήσει κάτω από το μηδέν. Πιστεύουν ωστόσο ότι οι αποδόσεις κάποια στιγμή θα κλειδώσουν και ότι σύντομα θα δούμε τον πάτο για τις κοντινές λήξεις.   

Σημειωτέον, οι πολύ χαμηλές αποδόσεις που προκύπτουν τώρα στα κρατικά ομόλογα θα ευνοήσουν και τα εταιρικά, σύμφωνα με τους ίδους traders, δεδομένου ότι τα περισσότερα ομόλογα των ελληνικών εταιρειών δίδουν κουπόνια κοντά στο 3%, που σημαίνει ότι οι επενδυτές που εξακολουθούν να ζητούν την ασφάλεια, θα τα προτιμήσουν έναντι των κρατικών ομολόγων. Συνεπώς, οι ίδιοι παράγοντες περιμένουν στροφή του ενδιαφέροντος σε κάποια επιλεγμένα ελληνικά εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο και δίδουν σαφώς υψηλότερες αποδόσεις. 

Φωτ. Shutterstock

O κ. Κώστας Κατσιλέρος, Ηead of Τrading, Global Markets στη Eurobank, αναφέρει ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι σαφής ένδειξη της αδυναμίας της ΕΚΤ να αναβιώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μια προσπάθεια που έκανε ακόμα πιο δύσκολη η πανδημία. Θεωρεί πως τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το 2021 με θετικές επιπτώσεις για τα ελληνικά ομόλογα. Τα περιφερειακά ομόλογα, με την συνδρομή των προγραμμάτων PSPP και PEPP της ΕΚΤ, συνεχίζουν να υπεραποδίδουν με τα Ελληνικά yields να αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά, τη δεκαετία να διαπραγματεύεται στο 0.64% και όλη τη καμπύλη, εκτός του 2042, να βρίσκεται κάτω από το 1%. 

Η πορεία των αποδόσεων το 2020 

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εξέλιξη τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε ανοίξει το τρέχον έτος κοντά στο 1,40%, για να ξεφύγει προς στιγμή στο 2,60% στα τέλη Απριλίου, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας είχε “σαρώσει” όλες σχεδόν τις κατηγορίες ενεργητικού. Στις αρχές Ιουνίου, επέστρεψε κάτω από το 1,50%, οπότε έγινε και η νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου (με λήξη τον Ιούνιο του 2030). Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε άνοιξε εκ νέου η έκδοση του 10ετούς, η απόδοση είχε υποχωρήσει οριακά μία ανάσα πάνω από το 1%. Στις αρχές Οκτωβρίου, διέσπασε καθοδικά το φράγμα του 1% ακολουθώντας έκτοτε, με κάποιες ενίοτε διακυμάνσεις, μία κούρσα αποκλιμάκωσης με αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά που την έφεραν έως το 0,62%.  

«Οι υπερχρεωμένες οικονομίες του Νότου βγάζουν το στίγμα της τελευταίας 10ετίας»

Αυτή η μείωση των αποδόσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι οι υπερχρεωμένες οικονομίες του βγάζουν το στίγμα που τις είχε σημαδέψει εδώ και μία δεκαετία, όταν οι επενδυτές εξέφραζαν έντονες ανησυχίες για διάσπαση της Ευρωζώνης προβαίνοντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις. «Οι επενδυτές δεν διαχωρίζουν την Ευρωζώνη σε πυρήνα και ευρωπεριφέρεια με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν μόλις πριν από λίγα χρόνια» επισημαίνει η Πόοτζα Κούρμα, στρατηγική αναλύτρια της TD Securities.

Φωτ. Shutterstock

Η άπλετα ρευστότητα της ΕΚΤ τροφοδοτεί αυτή την ακρότητα, με τα ομόλογα της Ευρωζώνης με απόδοση κάτω από το μηδέν να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών, που τείνει να συνεχιστεί. Ολόκληρη η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών, ολλανδικών και φινλανδικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται πλέον κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.  

Αυτό που συνέβη το 2014 ως προσωρινή συνέπεια μίας ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, επέστρεψε σήμερα για να εδραιωθεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αναλυτές, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών ήρθαν για να μείνουν για πολύ καιρό, ακόμη και αφού κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Από τη στιγμή που η ΕΚΤ έδωσε το σήμα ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου, πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και άλλα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Στο -0,50%, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

«Τα ευρωπαϊκά ομόλογα γνωρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών»

H απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά μία ανάσα από το μηδέν. Τόσο το πορτογαλικό όσο και το αντίστοιχο ισπανικό έχουν “δει” την απόδοσή τους να αποκλιμακώνεται 40 μονάδες βάσης έκαστη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν επιδοθεί σε άνευ προηγουμένου κυνήγι όσων ομολόγων εξακολουθούν να έχουν απόδοση πάνω από το μηδέν. Ακόμη και στην Ιταλία, όπου η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, το κόστος δανεισμού της στην πενταετία είναι αρνητικό, υποχωρώντας κάτω από το μηδέν μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο. Ενώ στην αρχή του έτους, πριν ακόμη ο Covid-19 κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη, μόνο τα ιταλικά ομόλογα διάρκειας δύο ετών και μικρότερης είχαν απόδοση κάτω από το μηδέν. 

Στη Βρετανία οιοδήποτε σημάδι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκιά της κάτω από το μηδέν θα μπορούσε να παρασύρει και την απόδοση του βρετανικού πενταετούς σε αρνητικό έδαφος, με την Ελλάδα να απομένει μέχρι αυτή τη στιγμή η μονη ευρωπαϊκή αγορά με θετική απόδοση στην πενταετία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News