Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 20:54
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρό διάλειμμα από το ράλι

Παραμένουν σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες

Μικρό διάλειμμα από το ράλι

Διάλειμμα από το ράλι των προηγούμενων ημερών έκαναν σήμερα οι διεθνείς αγορές, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε κατάσταση ευφορίας, μετά τις αισιόδοξες εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, τα διεθνή χρηματιστήρια παρουσίασαν τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη όλων των εποχών, με τους αμερικανικούς δείκτες, μάλιστα, να σκαρφαλώνουν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Προσωρινό «φρένο» στο αγοραστικό κρεσέντο

Σήμερα, ωστόσο, οι επενδυτές τράβηξαν το πόδι από το γκάζι, προχωρώντας σε κατοχύρωση των υψηλών κερδών, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα αμερικανικά ταμπλό.

Στη Wall Street, για παράδειγμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 29.792 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση κατά 0,21% στις 12.338 μονάδες. 

Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 παραμένει αμετάβλητος στις 3.662 μονάδες, το οποίο είναι και το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Πακέτο τόνωσης και κινεζικοί δασμοί

Πέραν των εξελίξεων για τον κορωνοϊό, στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η προσπάθεια Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών για την κατάρτιση ενός δεύτερου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 908 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής προτάσεις προσκρούουν στην άρνηση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία προς ώρας εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. 

Την ίδια ώρα, πιέσεις στο αγοραστικό κλίμα ασκούνται και από την παραδοχή του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι είναι αδύνατο να άρει άμεσα τους δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα -κάτι το οποίο διαψεύδει τις προσδοκίες για τάχιστη ομαλοποίηση του διεθνούς εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Wall Street αποχαιρέτισε τον Νοέμβριο με τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη των τελευταίων 30 και πλέον ετών, με τον Dow Jones να καταγράφει άλμα άνω του 11%. Μία ημέρα αργότερα δε, S&P 500 και Nasdaq σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Μικτές τάσεις και στην Ευρώπη

Το απόγευμα, μικτές τάσεις είχαν επικρατήσει και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν τη δεύτερη συνεδρίαση του Νοεμβρίου με οριακές διακυμάνσεις. Εξαίρεση, ωστόσο, αποτέλεσε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο ενισχύθηκε άνω του 1% χάρη στο πράσινο φως στη διανομή του εμβολίου των Pfizer – BioNTech.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 0,05% και έκλεισε στις 391 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε μείωση κατά 0,52% στις 13.313 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,23% και διαμορφώθηκε στις 6.464 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40, τέλος, να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 5.583 μονάδες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News