Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 11:09 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στη διόρθωση

Συγκρατημένες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στη διόρθωση

Με συγκρατημένες απώλειες ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να απογεύγουν την ανάληψη ρίσκου και να επιλέγουν την ασφαλή κατοχύρωση των ισχυρών κερδών των τελευταίων εβδομάδων.

Σ’ ένα ξεκίνημα, το οποίο προσομοιάζει τη χθεσινή ημέρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες κατά 0,86% και διαμορφώνεται στις 752,92 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των συναλλαγών. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, οι απώλειες ανέρχονται στις έξι μονάδες.

Ο τζίρος, από την πλευρά του, κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 4 εκατ. τεμάχια.

Κατεύθυνση αναζητούν οι τράπεζες

Οριακές διακυμάνσεις παρατηρούνται και στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος -μετά το ράλι των τελευταίων ημερών- φαίνεται ότι κατεβάζει ρυθμούς και σταθεροποιείται στο όριο των 445-450 μονάδων, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων (σ.σ. στις αρχές Νοεμβρίου). Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι οι μεταβολές των τραπεζικών μετοχών δεν ξεπερνούν το +/-1%, με εξαίρεση τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Τρ. Πειραιώς +1,35% 1,119 ευρώ
  • Alpha Bank +0,66% 0,7942 ευρώ
  • Eurobank -0,22% 0,5388 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,42% 1,7925 ευρώ
  • Attica Bank -0,43% 0,23 ευρώ

Υπεροχή των πωλητών στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι διατηρούν τον έλεγχο, χωρίς ωστόσο να ασκούνται εκτεταμένες πιέσεις στις μετοχές των εισηγμένων. Ενδεικτικά, ξεχωρίζει το -2,32% στη μετοχή της Jumbo, το οποίο συνδέεται με τη διαφαινόμενη αναβολή της επαναλειτουργίας των λιανικών καταστημάτων, ως απόρροια της διατήρησης του υψηλού αριθμού κρουσμάτων Covid. Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 2%, συνεχίζοντας τη βελτίωση της χρηματιστηριακής της εικόνα, έχοντας ως σύμμαχο και τα θετικά οικονομικά μεγέθη.

Συνολικά, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 καθοδικά, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλετες, με την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς να διαμορφώνεται στα 50,9 δισ. ευρώ.

Μικρό διάλειμμα από τα κέρδη

Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου καθώς και το δυναμικό ντεμπούτο του Δεκεμβρίου, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι προσπαθεί να κατοχυρώσει τα κεκτημένα, αφήνοντας προς ώρας το πόδι για το γκάζι. Σ’ αυτό ενδεχομένως συμβάλλουν και ορισμένες συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η διατήρηση της καμπύλης των κρουσμάτων Covid-19, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Cenergy και Nexans για την πώληση της Ελληνικά Καλώδια, οπωσδήποτε αποτιμήθηκε αρνητικά από τους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου μετά το σύντομο διάλειμμα, να συνεχίσει την πλαγιο-ανοδική κίνηση, θέτοντας ως στόχο ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Μια τέτοια εξέλιξη, μάλιστα, θα περιορίσει ακόμη περρισσότερο τις απώλειες σε σχέση με τις απαρχές του 2020, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στο 20% για τον Γενικό Δείκτη και στο 55% για τις τράπεζες. 

«Διαμορφώνεται ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστήριο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παραπέμποντας στην πρόσφατη έγκριση του Eurogroup για τη μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 767 εκατ. ευρώ, αλλά και στην πρόσφατη επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ταυτόχρονα, η εικόνα στις τράπεζες είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου. Η Τρ. Πειραιώς οδεύει προς κρατικοποίηση και αμέσως μετά προς επανα-ιδιωτικοποίηση, μια εξέλιξη η οποία κρίνεται credit positive από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Στο ίδιο πλαίσιο, οι συστημικές τράπεζες κλιμακώνουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, με βασικό όχημα τον «Ηρακλή 2». Τέλος, στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η αναμονή για τη δρομολόγηση μιας σειράς εταιρικών deals, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι διαγωνισμοί αξιοποίησης των ναυπηγείων, η πώληση των εργοστασίων της ΛΑΡΚΟ κοκ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News