Business & Finance Πέμπτη 19/11/2020, 19:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωζώνη: Αρνητικές οι αποδόσεις ακόμη και των 30ετών κρατικών ομολόγων

Ευρωζώνη: Αρνητικές οι αποδόσεις ακόμη και των 30ετών κρατικών ομολόγων

Σε ιστορικό υψηλό βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις, καθώς ακόμη και στον υπερχρεωμένο Νότο υπάρχουν χώρες, οι οποίες εξασφαλίζουν αποδόσεις κάτω του 0%.

Η τάση αυτή, μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμάται ότι θα λάβει νέα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής, επεκτείνοντας -ποσοτικά και χρονικά- το ευρύ πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο «μπαζούκας» της ΕΚΤ, άλλωστε, έχει ενεργοποιηθεί από την αρχή της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, τον περασμένιο Μάρτιο, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Refinitiv, σε αρνητικό επίπεδο βρίσκονται πλέον και οι αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, γεγονός το οποίο πιστοποιεί τη δίψα των επενδυτών για κρατικό χρέος.

Σε αρνητικό επίπεδο, όμως, βρίσκονται και οι αποδόσεις των 20ετών ομολόγων της Αυστρίας, των 15ετών ομολόγων της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιρλανδίας, καθώς και των 10ετών ομολόγων της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

Από εκεί και πέρα, οι πρώτες αρνητικές αποδόσεις της Ισπανίας συναντώνται στα 9ετή ομόλογα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αποδόσεις της Πορτογαλίας και της Μάλτας.

Από την πλευρά της, η Κύπρο απολαμβάνει αρνητικές αποδόσεις στα 5ετή κρατικά ομόλογα, όπως ακριβώς και η Ιταλία, ενώ το 5ετές ομόλογο της Ελλάδας βρίσκεται μία «ανάσα» από το 0%, παραμένοντας -σε κάθε περίπτωση- στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News