Business & Finance Πέμπτη 19/11/2020, 20:42
ΑΓΟΡΕΣ

Fitch: Τα κορωνο-δάνεια του ESM και το χαμένο όφελος της Ελλάδας

Fitch: Τα κορωνο-δάνεια του ESM και το χαμένο όφελος της Ελλάδας

Ανύπαρκτη αποδεικνύεται η ζήτηση πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), παρά το γεγονός ότι προσφέρει σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.

Η συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των κρατών – μελών τς Ευρωζώνης.

Βέβαια, μέχρι σήμερα, η ζήτηση για δάνεια από τον ESM είναι μηδενική, κάτι το οποίο ενδεχομένως αντανακλά την ευρύτερη αντίληψη για αυστηρές προϋποθέσεις που συνοδεύουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι αξιώσεις του ESM είναι πολύ περιορισμένες, καθώς εξαντλούνται στην εξής μία: Τα χρήματα να διοχετευτούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του αντικτύπου του κορωνοϊού.

Δάνεια έως 68 δισ. για επτά χώρες

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού από τον ESM είναι ακριβό και ασύμφορο, καθώς η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση πολύ χαμηλότερων -ακόμη και αρνητικών- αποδόσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον επτά χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να δανειστούν από τον ESM έως και 68 δισεκατομμύρια ευρώ, εξοικονομώντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους.

Το κέρδος για την Ελλάδα

Το μεγαλύτερο όφελος θα μπορούσε να το αποκομίσει η Ελλάδα, της οποίας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, παρότι βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο οίκος Fitch, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας ανέρχεται σε 0,68%, όταν το προσφερόμενο επιτόκιο ενός 10ετούς δανείου από τον ESM ανέρχεται μόλις στο 0,1%.

Fitch: Τα κορωνο-δάνεια του ESM και το χαμένο όφελος της Ελλάδας-1

Επομένως, μέσω της επιλογής του ESM, θεωρητικά η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομίσει ένα σημαντικό ποσό. Ενδεικτικά, μάλιστα, το κέρδος για την Ιταλία δύναται να ανέλθει έως και 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς έως και 0,2% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η αρνητική «εικόνα» του Μηχανισμού στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από τα δανειοδοτικά προγράμματα κατά την περίοδο της κρίσης-χρέους, συνιστά τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για τη χρήση των ευνοϊκών κορωνο-δανείων του ESM.

Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει, όπως εκτιμά ο Fitch, εφόσον υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, και εφόσον οι χώρες-μέλη χρειαστούν άμεση ρευστότητα για την χρηματοδότηση των αυξημένων αναγκών τους.

Άλλωστε, η πιστωτική γραμμή του ESM θα είναι διαθέσιμη έως και το 2022. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News