Business & Finance Τετάρτη 18/11/2020, 12:02
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε αρνητικά επίπεδα και η απόδοση του 5ετούς

Oμόλογα: Σε αρνητικά επίπεδα και η απόδοση του 5ετούς

Τα «εύσημα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων παρά τις δύσκολες συνθήκες, αλλά και οι προσδοκίες για ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρούν το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε νέο ιστορικό ναδίρ και την απόδοση του 5ετούς για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,6% και η απόδοση του 5ετούς τίτλου άγγιξε το -0,07%, λίγες ημέρες αφότου και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων(διετία και τριετία) είχαν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του μηδενός. Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού σε ιστορικό ναδίρ προλειαίνει το έδαφος για την επόμενη έξοδο στις αγορές πριν από τα τέλη του έτους.

Από τις αρχές του έτους, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία έχει αποκλιμακωθεί σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης, ενώ μόνο στη διάρκεια του Νοεμβρίου έχει υποχωρήσει πάνω από 15 μονάδες βάσης, όπως προκύπτει από τους δείκτες του Bloomberg. 

Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα κατά την εποχή της κρίσης χρέους, τότε που οι αποδόσεις είχαν εκτοξευθεί πάνω από το 40%, αποκλείοντας την Αθήνα από τις κεφαλαιαγορές.

Οι προσδοκίες για ακόμη περισσότερα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ πιέζουν προς τα κάτω τις αποδόσεις και δίνουν ώθηση στο ράλι των ευρωπαϊκών τίτλων. Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τις αγορές να έχουν σχεδόν προεξοφλήσει ενίσχυση του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP), το οποίο ανέρχεται στο 1,35 τρισ. ευρώ. Αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή τους προέβλεπαν αύξηση του PEPP τουλάχιστον κατά 400 δισ. ευρώ.

Στο ράλι των ελληνικών τίτλων συνέβαλε και η πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News