ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Πού θα φτάσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

JP Morgan: Πού θα φτάσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Μετά την Societe Generale, και η JP Morgan προβλέπει ότι η Αθήνα θα βγει στις αγορές σύντομα για να δανειστεί στην 30ετία.

Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και μάλιστα με την πρώτη της 30ετή έκδοση, περιμένει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η JP Morgan, με τον οίκο να δηλώνει, μάλιστα, «εποικοδομητικός» απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.

Έπειτα από την Societe Generale, η οποία προέβλεπε ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε πολύ μακροπρόθεσμη έκδοση με έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ανάλογη εκτίμηση δημοσιεύει τώρα και η JP Morgan. Η έκδοση 30ετούς ομολόγου αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά. Πρώτον, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα έπειτα από τη δεκαετία της κρίσης και αποτελεί μία ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους. Και δεύτερον, επιτρέπει στην Αθήνα να εκμεταλλευτεί το σημερινό άκρως ευνοϊκό περιβάλλον και να «κλειδώσει» τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο πιο μακροπρόθεσμος ελληνικός τίτλος που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι το 25ετές ομόλογο (λήξης 2042) που δημιουργήθηκε με το swap ομολόγων του 2017.

Η JP Morgan προβλέπει ότι η Αθήνα θα βγει στις αγορές με 10ετές ή 30ετές στις αρχές του 2021 (Ιανουάριο ή  Φεβρουάριο), ενώ θα δανειστεί συνολικά 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει ως «εποικοδομητικές» τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, καθώς προβλέπει ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 125 μονάδων βάσης στις 110 μονάδες βάσης το Μάρτιο του 2021, στις 100 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και στις 95 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο. Η JP Morgan προβλέπει μικρή αύξηση των αποδόσεων σε όλη την Ευρωζώνη προς τα τέλη του 2021, για αυτό και εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς θα διαμορφωθεί στις 100 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Η επέκταση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP κατά 500 δισ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει 10 δισ. ευρώ επιπλέον ελληνικά ομόλογα. Και την ίδια στιγμή, τα θετικά σχόλια και οι προοπτικές για αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον στις αγορές για την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 5% το 2021, με πληθωρισμό στο 0,9%, ανεργία στο 16,7%, δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%. Στο πλαίσιο αυτό, το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί το 2021 στο 201% του ΑΕΠ.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News