Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 18:55
BUSINESS & FINANCE

Τέρνα Ενεργειακή: Κάτω των 90 εκατ. ευρώ η τυχόν ζημιά στο Τέξας

Νέα ενημέρωση προς τους επενδυτές

Τέρνα Ενεργειακή: Κάτω των 90 εκατ. ευρώ η τυχόν ζημιά στο Τέξας

Σειρά μέτρων για τη διαχείριση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων από τον περιορισμό της λειτουργίας των τριών αιολικών έργων στο Τέξας, ως απόρροια της κακοκαιρίας, εξετάζει η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή, σε νέα ενημέρωση προς τους επενδυτές.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επίκλησης σε γεγονός ανωτέρας βίας (force majeure), ενώ διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Όσον αφορά το ύψος της ζημιάς, μέχρι στιγμής δηλώνει «ανίκανη» να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος, διαμηνύοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζει δε, ότι οι υποχρεώσεις των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούστε στη μητρική Τέρνα Ενεργειακή ούτε στη θυγατρική Terna Energy USA, καθώς περιορίζεται στα έργα αυτά καθ’ αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τέρνα διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW. Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Κι αυτό, διότι η εταιρεία -προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας- ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.

Στον απόηχο αυτών, η μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε σήμερα «βουτιά» της τάξης του 10,7%, ενώ παρέσυρε σε απώλειες και τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έκλεισε στο -6,5%

Η ανακοίνωση της εισηγμένης

Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα με αφορμή τις πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Τέξας των ΗΠΑ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πραγματοποίησε ενημέρωση επενδυτών – αναλυτών.

Στο πλαίσιο της εν λόγω ενημέρωσης αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Πρόσφατα, ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση καταστροφής (state of disaster) λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών με επαπειλούμενες εκτεταμένες σοβαρές ζημιές, τραυματισμούς και απώλεια ζωών, λόγω παρατεταμένων πολικών θερμοκρασιών, ισχυρής χιονόπτωσης και παγωμένης βροχής. Το βαθύ ψύχος του πρωτοφανούς φαινομένου ανάγκασε σε κλείσιμο διυλιστήρια και πετρελαιοπηγές, έθεσε εκτός λειτουργίας βασικά τμήματα υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και επέφερε διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, εργοστάσια φυσικού αερίου και ανανεώσιμα, σε μεγάλα μέρη του Δυτικού και Κεντρικού Τέξας.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW. Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η εταιρεία προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας που είχε συνάψει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.

Ωστόσο, η εταιρεία εξετάζει μία σειρά μέτρων για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και η επίκληση γεγονότος ανωτέρας βίας (force majeure). Παράλληλα, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της.

Για τους ανωτέρω λόγους, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων. Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 90 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ούτε στη θυγατρική TERNA ENERGY USA και περιορίζονται στα έργα καθεαυτά.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News