BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Τέρνα και ΓΕΚ «οδήγησαν» σε 4η διαδοχική πτώση

Ισχυρές απώλειες σε Τέρνα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Τέρνα και ΓΕΚ «οδήγησαν» σε 4η διαδοχική πτώση

Συνέχεια στην «εικόνα» αδυναμίας έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε ούτε σήμερα να επανα-προσεγγίσει τις 800 μονάδες, καθώς οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ «εξουδετέρωσαν» τα κέρδη σε Cenergy, ΔΕΗ και Fourlis.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,1% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 781,42 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (782,23 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις εννέα μονάδες -από 781,11 έως 790,00 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, αγγίζοντας τα 70 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αποδίδεται και στη λήξη των παραγώγων.

Το σημερινό κλείσιμο είναι το τέταρτο διαδοχικό πτωτικό, με το αρνητικό σερί να «σβήνει» το μεγαλύτερο μέρος των ισχυρών κερδών της Τρίτης (2,6%), με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αποχαιρετίσει την εβδομάδα με οριακή άνοδο κάτω του 1%. 

Η κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων, σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν είναι ακόμη «έτοιμος» προκειμένου να διασπάσει πειστικά τις αντιστάσεις των 800 μονάδες, οι οποίες νομοτελειακά θα οδηγήσουν και στις 820 μονάδες. 

Η έλλειψη «καυσίμων» είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, ενώ η μη προβλεψιμότητα ως προς την πορεία της πανδημίας εξακολουθεί να ρίχνει «σκιά» στις επιδόσεις της ελληνικής αγοράς, δεδομένων και των δημοσιονομικών αποκλίσεων του α’ τριμήνου.

Ωστόσο, τον Μάρτιο δεν αποκλείεται να έχουμε καλύτερη «ορατότητα» σ’ όλα τα κρίσιμα μέτωπα της ελληνικής οικονομίας. Από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης έως το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις τράπεζες. 

Στο -2,4% οι εβδομαδιαίες τραπεζικές απώλειες

Σήμερα, στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση για δημιουργία bad bank, κάτι το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο των NPLs που «γεννήθηκαν» εντός της πανδημίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1% καθώς τερμάτισε στις 447 μονάδες, ανακτώντας ένα μικρό μέρος των χθεσινών ισχυρών απωλειών, οι οποίες υπερέβησαν το 3%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, πάντως, η σωρευτική πτώση ανήλθε στο -2,4%.

Από τις σημερινές διακυμάνσεις ξεχώρισε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο +1,3%, παραμένοντας ωστόσο κάτω του ορίου του 0,8 ευρώ εν όψει και της ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Κατά 1,7% ενισχύθηκε και η μετοχή της Eurobank, ενώ ελαφρώς κάτω του +1% τερμάτισε η Εθνική Τράπεζα. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, παρέμεινε αμετάβλητη. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,03% 0,7692 ευρώ
  • Attica Bank -0,93% 0,1916 ευρώ
  • Eurobank 1,71% 0,5594 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,98% 2,019 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,30% 0,766 ευρώ

Στο +6% η Cenergy, στο –10,7% η Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να κρατήσουν τα «ηνία», παρά το αρνητικό κλίμα, χάρη στις σημαντικές στηρίξεις από ΔΕΗ (3%), Fourlis (2,25%), Jumbo (2%) και Viohalco (1,8%). Η τελευταία, ειδικότερα, ενισχύθηκε ως απόρροια της δυναμικής εισόδου της Ελληνικά Καλώδια στη γαλλική αγορά Υψηλής Τάσης. Για τον ίδιο λόγο δε, η Cenergy εκτινάχθηκε στο +6%

Στον αντίποδα, ωστόσο, ισχυρές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία απώλεσε άνω του 10% της αξίας της, εξαιτίας των επιπτώσεωνς της κακοκαιρίας στα τρία αιολικά πάρκα που διατηρεί στο Τέξας των ΗΠΑ. Ως φυσικό επακόλουθο, ευρείες απώλειες καταγράφηκαν και στις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-6,4%) – Ελλάκτωρ (-2,5%).

Συνολικά, 59 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 53 δισ. ευρώ, διατηρούμενη στα ίδια επίπεδα με της Πέμπτης.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • Τέρνα Ενεργειακή -10,74% 17,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ  -0,19% 10,8 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ 3,09% 8,7 εκατ. ευρώ
  • ΓΕΚ Τέρνα -6,44% 4,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -9,65% 3,6 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank 0,03% 4,3 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank 1,71% 3,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 1,30% 3,2 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ  0,31% 1,7 εκατ. τεμάχια
  • Tέρνα Ενεργειακή -10,74% 1,3 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News