BUSINESS & FINANCE

Πώς το Χρηματιστήριο έχασε το βασικό του «στήριγμα»

Πώς το Χρηματιστήριο έχασε το βασικό του «στήριγμα»

Απότομη «προσγείωση» για τον κλάδο της κοινής ωφέλειας – ενέργειας, ο οποίος παρέσυρε το Χρηματιστήριο Αθηνών στα επίπεδα των 773 μονάδων, διευρύνοντας την «απόσταση» από τον στόχο των 800 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αποτελεί το «success story» της ελληνικής αγοράς, διολίσθησε κατά σχεδόν 6% (5,86%) και έκλεισε στα 8,755 ευρώ. Αντίστοιχη πορεία διέγραψε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία τερμάτισε στο -3,94% και τα 12,2 ευρώ/μετοχή.

Αναλυτικά οι επιδόσεις του κλάδου

  • ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών -0,63% 2,38 ευρώ
  • ΔΕΗ -5,86% 8,755 ευρώ
  • ΕΥΔΑΠ -1,49% 6,6 ευρώ
  • ΕΥΑΘ -0,71% 4,22 ευρώ
  • Τέρνα Ενεργειακή -3,94% 12,2 ευρώ

Εξίσου αρνητικές επιδόσεις εμφάνισαν και όσες εισηγμένες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, όπως για παράδειγμα η Mytilineos, η οποία υποχώρησε κατά 1,9% στα 12,36 ευρώ.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της κοινής ωφέλειας – ενέργειας σταθερά υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση του βασικού «πόλου» αντίστασης στις τραπεζικές ρευστοποιήσεις.

Ενδεικτικά, ο κλαδικός δείκτης έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 55% στο τελευταίο 12μηνο, ενώ η συνολική άνοδος αγγίζει το 18%, λαμβάνοντας υπόψη τους τελευταίους τρεις μήνες. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης «μετράει» πτώση 4,44% το τελευταίο 12μηνο και άνοδο 11% το τελευταίο 3μηνο.

Η ανάγκη για «διόρθωση»

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή εξέλιξη, η οποία έρχεται να προστεθεί στη νευρικότητα των πρόσφατων ημερών, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αναγκαία και εύλογη «διόρθωση» της μετοχής της ΔΕΗ.

Έχοντας ετήσια κέρδη άνω του 160% και μηνιαία κέρδη άνω του 30%, η μετοχή της κραταιάς δημόσιας επιχειρήσεις ήταν αναμονόμενο κάποια στιγμή να «ξεφουσκώσει» και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Εξάλλου, η συγκυρία για την εισηγμένη, η οποία πλέον διαθέτει την 4η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην αγορά, είναι εξαιρετικά θετική, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω από το περιεχόμενο των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα 11 funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Διαχειριστή, εντός των επόμενων εβδομάδων θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, οι οποίες δεν αποκλείεται να υπερβαίνουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η στροφή προς τις «πράσινες» επενδύσεις και την «πράσινη» ενέργεια εξασφαλίζει πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών εταιρειών -συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ- στον ραγδαίως εξελισσόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο ρόλος της Τέρνα Ενεργειακή

Όσον αφορά τον έτερο παράγοντα οπισθοχώρησης του κλάδου, δηλαδή τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ομολογούμενως η εισηγμένη δεν διάγει και τις καλύτερες δυνατές ημέρες, καθώς η κακοκαιρία στο Τέξας, η οποία έχει «παγώσει» την παραγωγή των τριών αιολικών πάρκων της εταιρείας, έχει φέρει «σύννεφα» και στη Λεωφόρο Αθηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Παρασκευή, η Τέρνα απώλεσε πάνω από το 1/10 της αξίας της, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν τον κίνδυνο σημαντικής ζημιάς, ύψους 90 εκατ. ευρώ, λόγω των ρητρών στα αμερικανικά συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.

Η διοίκηση, από την πλευρά της, ήδη εξετάζει τις διαθέσιμες εναλλακτικές, όπως το να επικαλεστεί «λόγους ανωτέρας βίας», ενώ διαβεβαιώνει ότι ανεξάρτητα της κατάληξης της υπόθεσης, η αμερικανική δραστηριότητα δεν επηρεάζει τα μεγέθη του Ομίλου ή τα ελληνικά projects.

Σήμερα, πάντως, η Piraeus Securities υποβάθμισε στα 15 ευρώ την τιμή – στόχο για τη μετοχή, αν και εξακολουθεί να «διαβλέπει» περιθώρια ανόδου της τάξης του 18%.

Μάλιστα, στις εκτιμήσεις έχει συμπεριλάβει το χειρότερο δυνατό σενάριο για τα αιολικά πάρκα του Τέξας, δηλαδή αυτό, το οποίο κάνει λόγο για ζημιά 90 εκατ. ευρώ το 2021 και μείωση των EBITDA περίπου κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο:

  • Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ έχει εναπομένουσα διάρκεια ζωής 17 χρόνια.
  • Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό εγκατάστασης για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα αυξήσει την αποτίμηση της εταιρείας.
  • Η ανάθεση νέων έργων διαχείρισης αποβλήτων θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News