BUSINESS & FINANCE

Κοντά στο -2% το Χ.Α. – «Δοκιμάζονται» και οι 765 μονάδες

Στο -5% οι απώλειες για τις τράπεζες

Κοντά στο -2% το Χ.Α. – «Δοκιμάζονται» και οι 765 μονάδες

Ευρείες πιέσεις δέχεται για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι χάνει οριστικά τις στηρίξεις των 770 μονάδων, δίνοντας «μάχη» με το τεχνικό σημείο των 765 μονάδων.

Η μη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και τα μόνιμα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας επιδρούν αρνητικά στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία πλέον αρχίζει να θέτει εν αμφιβόλω ακόμη και τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πρώτο τρίωρο, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει πτώση της τάξης του 1,98% και διαμορφώνεται στις 763,56 μονάδες, χάνοντας περίπου 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας (778 μονάδες). 

Το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες, από 763 έως 779 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, δεν έκανε την έκπληξη και διατήρησε αμετάβλητη σε «ΒΒ» την αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ δεν αναθεώρησε ούτε το outlook, το οποίο παρέμεινε σε «σταθερό». 

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πολύ δύσκολα, τα ελληνικά ομόλογα θα αναβαθμιστούν στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) εντός του 2021, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει τη διατήρησή τους στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι αναλυτές δεν «βλέπουν» μια άμεση αλλαγή του κλίματος στην εγχώρια αγορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να περιμένει την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην ομαλότητα, προκειμένου να «δει» -έστω και μακροπρόθεσμα- την προσδοκώμενη ανοδική κίνηση.

Ως εκ τούτου, η τρέχουσα στασιμότητα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί έως τουλάχιστον τα τέλη του α’ τριμήνου, ενδεχομένως και έως τα τέλη του β’ τριμήνου, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητάει πλέον στηρίξεις στα επίπεδα των 760 – 765 μονάδων. 

Στο -5% οι τράπεζες

Στο επίκεντρο των πωλητών βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δέχεται τα ισχυρά «απόνερα» της απόφασης του Fitch να μην αναβαθμίσει την ελληνική αξιολόγηση. Έτσι, μοιραία ο κλαδικός δείκτης διολισθαίνει στις 453 μονάδες, χάνοντας περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κάτω του 1 ευρώ, καταγράφοντας πτώση άνω του 6%. Κοντά στο -6% βρίσκεται και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ στο -4% κυμαίνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,90% 0,782 ευρώ
  • Attica Bank -2,69% 0,217 ευρώ
  • Eurobank -4,44% 0,559 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,47% 1,9765 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -6,10% 0,955 ευρώ

Στις τραπεζικές ρευστοποιήσεις συμβάλλουν και οι ανησυχίες περί παράτασης της αναστολής πληρωμών δανείων, γεγονός το οποίο δύναται να οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση για τη νέα «γενιά» μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία προς ώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 10 δισ. ευρώ εντός του 2021.  

Στο -2,5% Aegean, ΔΕΗ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις εντολές πώλησης να εστιάζουν κυρίως στη ΔΕΗ, η οποία διολισθαίνει κοντά στο -4%. Εξίσου έντονες απώλειες παρουσιάζουν οι μετοχές των Viohalco (2,5%), Ελλάκτωρ (2,95%), ΟΛΠ (1,6%) και Lamda Development (1,8%).

Από τον FTSE Large Cap, μόνο η μετοχή της Sarantis ανθίσταται στο αρνητικό κλίμα, καθώς σημειώνει κέρδη της τάξης του 1% αναρριχόμενη στα 9 ευρώ. Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.45), 22 μετοχές κινούνται ανοδικά, 83 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 51,7 δισ. ευρώ, χάνοντας περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Alpha Bank -5,90% 4,7 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,47% 6,4 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -6,1% 2,4 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -4,13% 2,4 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,67% 2,2 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank -5,90% 5,9 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -4,44% 2,9 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -6,1% 2,5 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -4,47% 2,3 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -5,07% 1,1 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News