BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» στο -1%

Υπό πίεση οι 770 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με το «καλημέρα» στο -1%

Με αρνητικά πρόσημα ξεκινάει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε τροχιά διόρθωσης, μετά τις ευρείες απώλειες της Παρασκευής και τη μη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει πτώση της τάξης του 1,08% και διαμορφώνεται στις 770,55 μονάδες, χάνοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας (778 μονάδες). 

Το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες, από 768 έως 779 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, δεν έκανε την έκπληξη και διατήρησε αμετάβλητη σε «ΒΒ» την αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ δεν αναθεώρησε ούτε το outlook, το οποίο παρέμεινε σε «σταθερό». 

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πολύ δύσκολα, τα ελληνικά ομόλογα θα αναβαθμιστούν στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) εντός του 2021, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει τη διατήρησή τους στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι αναλυτές δεν «βλέπουν» μια άμεση αλλαγή του κλίματος στην εγχώρια αγορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να περιμένει την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην ομαλότητα, προκειμένου να «δει» την προσδοκώμενη ανοδική κίνηση.

Ως εκ τούτου, η τρέχουσα στασιμότητα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί έως τουλάχιστον τα τέλη του α’ τριμήνου, ενδεχομένως και έως τα τέλη του β’ τριμήνου, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητάει πλέον στηρίξεις στα επίπεδα των 765 μονάδων. 

Υπό πίεση η Τρ. Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, κινείται πέριξ των 475 μονάδων, καθώς οι απώλειες προς ώρας διαμορφώνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (-0,65%). 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κάτω του 1 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρού εύρους απώλειες. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,12% 0,83 ευρώ
  • Attica Bank -0,67% 0,2215 ευρώ
  • Eurobank -0,82% 0,5802 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,77% 2,053 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,65% 0,99 ευρώ

Στο -2,5% Aegean, ΔΕΗ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις εντολές πώλησης να εστιάζουν κυρίως σε Aegean και ΔΕΗ, καθώς αμφότερες διολισθαίνουν άνω του 2,5%. Παράλληλα, η ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει στο -1,3%, η Lamda Developments στο -1,2% και ο ΑΔΜΗΕ στο -1,4%. 

Πάντως, σ’ αντίθεση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, σήμερα υπάρχουν και ορισμένες μετοχές, οι οποίες ανθίστανται στο αρνητικό κλίμα και κινούνται ανοδικά. Ενδεικτικά, η μετοχή της Sarantis βρίσκεται στο +1,57%, της Τέρνα Ενεργειακή στο +1% και της Ελλάκτωρ στο +0,66%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,2 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News