BUSINESS & FINANCE

Επανήλθαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στο +3% η Aegean, στο -2,4% η ΓΕΚ Τέρνα

Φωτ. Intimenews

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε και σήμερα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να δίνει «μάχη» για τη διατήρηση των 800 μονάδων, παρότι στην εκκίνηση της συνεδρίασης -όπως και χθες- στόχευε στην προσέγγιση του τεχνικού ορίου των 810 μονάδων. Έτσι, πολύ γρήγορα οι αγοραστές παραχώρησαν τα «ηνία» της αγοράς στους πωλητές, οι οποίοι επανήλθαν και πάλι, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι.

Αποτέλεσμα είναι αυτή την ώρα (14.00), ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,35% και να διαμορφώνεται στις 797,92 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (800,76 μονάδες) αλλά και σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες, από τις 796 έως τις 808 μονάδες, δείγμα της έντονης μεταβλητότητας, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών εξακολουθεί να κινείται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής τα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως καθίσταται σαφές, η ελληνική αγορά δεν μπορεί να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ως απόρροια των προοπτικών της προεδρίας Μπάιντεν, κάτι το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι πρόσκεινται θετικά στο ελληνικό «story», το οποίο όμως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το τέλος του πρώτου ή ακόμη και του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Ως εκ τούτου, προς ώρας, η Λεωφόρος Αθηνών αναλώνεται γύρω από τις 800 μονάδες, αναβάλλοντας σε μεταγενέστερο επίπεδο μια «πειστική» ανοδική κίνηση προς τις 850 και τις 900 μονάδες.

Λίγο κάτω από τις 500 μονάδες οι τράπεζες

Αντίστοιχη πορεία με τον Γενικό Δείκτη διαγράφει και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρά το θετικό ξεκίνημα, έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, κινούμενος λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, το οποίο συνιστά αναγκαία συνθήκη για την προσέγγιση του στόχου των 550 μονάδων.

Οι περισσότερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία δεν δείχνει έτοιμη να ανακαταλάβει το σημείο του 0,90 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% υποχωρεί και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, ενώ αντίθετα η Εθνική Τράπεζα διατηρεί την ανοδική τάση, παραμένοντας άνω των 2,1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,11% 0,88 ευρώ
  • Attica Bank -2,80% 0,2255 ευρώ
  • Eurobank -1,16% 0,5976 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1% 2,15 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,76% 1,061 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι προεξοφλεί ένα αισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνοντας μια νέα δυναμική στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία δύναται να επιτρέψει την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και να βελτιώσει την τραπεζική κερδοφορία.

Στο +3% η Aegean, στο -2,4% η ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τα «ηνία», στερώντας από τον Γενικό Δείκτη σημαντικές στηρίξεις. Για παράδειγμα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει κατά 2,44%, ενώ κοντά στο -1,5% διαμορφώνεται η πτώση και για τη μετοχή της Lamda Development.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean συνεχίζει την ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται άνω του 3%. Στο +1,80% βρίσκεται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ η Jumbo βελτιώνει την αξία της κατά 1,15%. Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 38 μετοχές κινούται ανοδικά, 57 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 53,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με το βλέμμα στη Fitch

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επίδραση του Τζο Μπάιντεν και της επεκτατικής του πολιτικής στις αγορές δεν πρόκειται να διαρκήσει πολύ, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει αυτές τις εξελίξεις, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα επίπεδα – ρεκόρ των διεθνών αγορών.

Επομένως, η ελληνική αγορά πολύ γρήγορα θα κληθεί να βρει νέα καύσιμα, προκειμένου να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αρχικά προς τις 820 μονάδες και ύστερα προς τις 850 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το πρώτο βασικό στοίχημα της νέας χρονιάς.

Μια απρόσμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Rating αύριο το βράδυ, ενδεχομένως να αποτελέσει τον αναγκαίο καταλύτη για τη Λεωφόρο Αθηνών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τα πρώτα θεμελιώδη μεγέθη του 2021.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News