ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι πωλητές «έριξαν» το Χ.Α. κάτω από τις 800 μονάδες

Κάτω από τις 500 μονάδες οι τράπεζες

Οι πωλητές «έριξαν» το Χ.Α. κάτω από τις 800 μονάδες

Κάτω από 800 μονάδες υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς οι πωλητές επανήλθαν, «απογυμνώνοντας» τις στηρίξεις προς τον Γενικό Δείκτη. Κι αυτό, μάλιστα, παρότι η εκκίνηση της ημέρας ήταν θετική, κάτι το οποίο άλλαξε πολύ γρήγορα, λόγω της επιστροφής των πιέσεων στις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνισε ήπιες απώλειες της τάξης του 0,50% και διαμορφώθηκε στις 796,77 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (800,76 μονάδες) αλλά και σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων ανήλθε σε 13 μονάδες, από τις 795 έως τις 808 μονάδες, δείγμα της έντονης μεταβλητότητας, η οποία καταγράφηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ο τζίρος των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 53 εκατομμύρια ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η Λεωφόρος Αθηνών να μην ακολουθήσει το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών -ως απόρροια των προοπτικών της προεδρίας Μπάιντεν- κάτι το οποίο οφείλεται εν πολλοίς στον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι πρόσκεινται θετικά στο ελληνικό «story», το οποίο όμως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν το τέλος του πρώτου ή ακόμη και του δεύτερου τριμήνου του 2021. Ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα αναλωθεί σε «αψιμαχίες» γύρω από τις 800 μονάδες, αναβάλλοντας σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο την «πειστική» ανοδική κίνηση προς τις 850 και τις 900 μονάδες.

Κάτω από τις 500 μονάδες οι τράπεζες

Αντίστοιχη πορεία με τον Γενικό Δείκτη διέγραψε σήμερα και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος παρά το θετικό ξεκίνημα, επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων (496 μονάδες), το οποίο συνιστά αναγκαία συνθήκη για την προσέγγιση του στόχου των 550 μονάδων.

Οι πιέσεις ξεδιπλώθηκαν σ’ όλες τις μετοχές του κλάδου, με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διατήρησε το ανοδικό monentum, «χτίζοντας» περαιτέρω απόσταση από το όριο των 2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κοντά στο 2,5%, ενώ άνω του -2,8% έκλεισε και η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,45% 0,877 ευρώ
  • Attica Bank -1,29% 0,229 ευρώ
  • Eurobank -1,36% 0,5964 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,93% 2,17 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,82% 1,0495 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι προεξοφλεί ένα αισιόδοξο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνοντας μια νέα δυναμική στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία δύναται να επιτρέψει την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και να βελτιώσει την τραπεζική κερδοφορία.

Στο +3 η Aegean, πτώση 2,6% για την Lamda

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές κατάφεραν να ελέγξουν τα «ηνία» της συναλλαγματικής δραστηριότητας, στερώντας από τον Γενικό Δείκτη σημαντικές στηρίξεις. Για παράδειγμα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολίσθησε κατά 1,59%, ενώ κατά -2,6% διαμορφώθηκε η πτώση για τη μετοχή της Lamda Development. Στο -1,07% έκλεισε και η μετοχή της ΕΧΑΕ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean συνέχισε την ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα να κλείσει στο +3% και τα 5 ευρώ. Σημαντική άνοδο παρουσίασε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία τερμάτισε στο +2,3% και τα 6,9 ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή, τέλος, εμφάνισε κέρδη κατά 1,69%.

Συνολικά, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 63 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 53,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Εθνική Τράπεζα +1,93% 10,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -1,26% 5,3 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,92% 5,2 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -2,45% 5 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,82% 3 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank -2,45% 5,7 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,93% 5 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -1,36% 4,7 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,82% 2,8 εκατ. ευρώ
  • ΜΙΓ +0,28% 1,4 εκατ. ευρώ 

Με το βλέμμα στη Fitch

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επίδραση του Τζο Μπάιντεν και της επεκτατικής του πολιτικής στις αγορές δεν πρόκειται να διαρκήσει πολύ, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει αυτές τις εξελίξεις, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα επίπεδα – ρεκόρ των διεθνών αγορών.

Επομένως, η ελληνική αγορά πολύ γρήγορα θα κληθεί να βρει νέα καύσιμα, προκειμένου να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αρχικά προς τις 820 μονάδες και ύστερα προς τις 850 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το πρώτο βασικό στοίχημα της νέας χρονιάς.

Μια απρόσμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Rating αύριο το βράδυ, ενδεχομένως να αποτελέσει τον αναγκαίο καταλύτη για τη Λεωφόρο Αθηνών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τα πρώτα θεμελιώδη μεγέθη του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News