BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χωρίς αντιστάσεις η σημερινή πτώση

Στο -3% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Χωρίς αντιστάσεις η σημερινή πτώση

Με το «καλημέρα» κάτω από τις 790 μονάδες βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις εντολές πώλησης να εκτείνονται σ’ όλο το ταμπλό, και ιδίως στις τράπεζες, εν μέσω και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), σημειώνει πτώση της τάξης του 1,68% και διαμορφώνεται στις 783 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (796,77 μονάδες).

Το τόξο των σημερινών διακυμάνσεων καθορίζεται στις εννέα μονάδες, από τις 783 μονάδες έως τις 792 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διατηρείται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 5 εκατ. ευρώ.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν κατά σχεδόν 1%, αλλά και τα futures στη Wall Street να προμηνύουν μια καθοδική εκκίνηση, η ρηχή αγορά της Αθήνας θεωρείται λογικό και επόμενο να δεχθεί πιέσεις, με τις 780 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σοβαρό σημείο αντίστασης.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει εν μέρει και η αναμονή για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος το βράδυ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο. Πάντως, όλα αυτά πολύ δύσκολα θα αλλάξουν το μακροπρόθεσμο σενάριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο παραμένει θετικό. 

Στο -3% οι τράπεζες

Από τις αρνητικές πιέσεις δεν γλιτώνει ούτε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μάλιστα διολισθαίνει στις 480 μονάδες, χάνοντας περίπου 3% σε σχέση με την Πέμπτη. Οι πωλήσεις εκδηλώνονται σ’ όλες τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να διορθώνει κατά -3,5% μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών.

Ομοίως, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο επίπεδο του 0,85 ευρώ, ενώ στο 1,025 ευρώ και το -2,3% διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής πτώση στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στη μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,78% 0,8526 ευρώ
  • Attica Bank -0,44% 0,228 ευρώ
  • Eurobank -1,54% 0,5872 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,18% 2,101 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,52% 1,023 ευρώ

Στους πωλητές ο έλεγχος

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διαθέτουν τον πλήρη έλεγχο, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σ’ όλο το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενδεικτικά, υποχωρεί άνω του 2,5%, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διατηρείται -έστω και δύσκολα- σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύεται κατά 0,30% στα 13,25 ευρώ. Οριακά ανοδική είναι η κίνηση και στη μετοχή του ΟΛΠ, η οποία βρίσκεται στο +0,11% και τα 18,9 ευρώ. Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ έξι μετοχών παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέρχεται στα 53,1 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή τoυ Fitch

H ελληνική αγορά ολοκληρώνει μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε πολύ μικρές μεταβολές, κινούμενος πέριξ του τεχνικού σημείου των 800 μονάδων. Αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες ακόμη, έως ότου βρεθεί ένας καταλύτης, ο οποίος θα οδηγήσει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη προς τις 820 μονάδες και θα ξεκλειδώσει τις 850 μονάδες.

Απόψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική αξιολόγηση. Οπωσδήποτε, μια αναβάθμιση του δημόσιου αξιόχρεου δύναται να αποτελέσει τον απαιτούμενο καταλύτη για την ανοδική κίνηση της Λεωφόρου Αθηνών. Ωστόσο, το σενάριο της επιβεβαίωσης της αξιολόγησης «ΒΒ» φαίνεται ότι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνούς οίκους, η ανάκαμψη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2021 δεν αποκλείεται να κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων (+4,8%), καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων και ο αργός εμβολιασμός αναμένεται να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε κατάσταση ύφεσης και το α’ τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News