BUSINESS & FINANCE

Απειλή για τον «Ηρακλή» η αναστολή των πλειστηριασμών

Απειλή για τον «Ηρακλή» η αναστολή των πλειστηριασμών

Σοβαρές επιπτώσεις στην τήρηση των δεσμεύσεων για τις εισπράξεις δανείων από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα δάνεια του «Ηρακλή», έχει η οικονομική κρίση και η αναστολή των πλειστηριασμών, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδίων και απειλεί την ενεργοποίηση της κρατικής εγγύησης για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί. Πρόκειται για δάνεια αξίας 32 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στον «Ηρακλή», για τα οποία το κράτος έχει δώσει εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Το θέμα είναι υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς, που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο επικεφαλής και σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται η παράταση στην εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν καταθέσει οι εταιρείες διαχείρισης (sevicers) στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος έκπτωσής τους από τον «Ηρακλή».  

Με βάση το νόμο για τον Ηρακλή, τα επιχειρησιακά σχέδια των servicers που περιλαμβάνουν τους στόχους που πρέπει να πιάσουν για τις εισπράξεις των δανείων που διαχειρίζονται, έχουν πάρει παράταση 24 μήνες για την υλοποίησή τους. Το δεύτερο κύμα lockdown στην οικονομία, ακυρώνει ωστόσο εκ νέου την τήρηση των δεσμεύσεων και ζητείται η παράταση της περιόδου χάριτος προκειμένου να μην εκπέσουν από το δικαίωμα του διαχειριστή. Η παράταση αυτή συζητείται να επεκταθεί στους 36 ή ακόμη του 48 μήνες και συνδέεται με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες και με την αναστολή των πλειστηριασμών που εφαρμόστηκε καθολικά ως μέτρο αναχαίτισης των επιπτώσεων της κρίσης. 

Η χαλάρωση των κριτηρίων με βάση τα οποία αξιολογούνται οι εταιρείες διαχείρισης εξετάζεται ενόψει και της επέκτασης του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2».

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την επέκταση του μηχανισμού για άλλους 18 μήνες και συγκεκριμένα έως και τον Οκτώβριο του 2022 προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες τιτλοποιήσεις και να εξυγιάνουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκιά τους. Η επέκταση του μηχανισμού προϋποθέτει την έγκριση της DG Comp, προς την οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να υποβάλει σχετικό αίτημα εντός των προσεχών εβδομάδων.

Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αύριο Τρίτη θα τεθεί το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που προβλέπει την επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από το lockdown στην οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών προκειμένου στη συνέχεια να προσδιορίσει και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιδοτηθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Το ποσοστό της επιδότησης θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο έως και 90% και θα βαίνει μειούμενο κατά τη διάρκεια της επιδότησης, κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα 1» για την πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση για την επιδότηση από το κράτος θα είναι η επιχείρηση να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τις τράπεζες. Με δεδομένες τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, στις συζητήσεις με τους θεσμούς θα καθοριστούν τα επιμέρους κριτήρια, όπως το ύψος των δανείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι έως την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2» η κυβέρνηση συμπληρωματικά θα εφαρμόσει 3μηνο πρόγραμμα –από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο– επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μείωση του τζίρου λόγω COVID-19 από 20% και πάνω.

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News