BUSINESS & FINANCE

DCS Delphic Strategies στο «MR»: Έξοδος από το junk και ολική επαναφορά το 2022

DCS Delphic Strategies στο «MR»: Έξοδος από το junk και ολική επαναφορά το 2022

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα προχωρήσει στις 19 Μαρτίου η DBRS, κάνοντας το πρώτο βήμα για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία (investment grade) έως το 2022, εκτιμά ο Ίναχος Λάζος, ιδρυτής της DCS Delphic Strategies, μίας συμβουλευτικής εταιρείας με πελάτες επενδυτικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο. Και την ίδια στιγμή, η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του χρηματιστηρίου της Αθήνας στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, κατά τους επόμενους 18 μήνες. 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα φτάσει στο ΒΒ+ μέσα στο 2021, εκτιμά η Delphic Strategies, την ώρα που η χώρα αξιολογείται σήμερα με ΒΒ- από την S&P, Ba3 από τη Moody’s, ΒΒ από τη Fitch και ΒΒ low από την DBRS. 

DCS Delphic Strategies στο «MR»: Έξοδος από το junk και ολική επαναφορά το 2022-1«Το 2022 είναι όντως μια ρεαλιστική προσδοκία για επενδυτική βαθμίδα, αλλά βέβαια υπάρχει πολλή ρευστότητα ακόμη στο διεθνές περιβάλλον οπότε θα πρέπει να δούμε λίγο τα πράγματα να καταλαγιάζουν. Εάν μέχρι το 2023 δεν το έχουμε πετύχει πάντως θα είναι μεγάλη αποτυχία όπως και να έχει. Πέραν τούτου η ακριβής χρονολογία δεν έχει και απόλυτη σημασία, διότι οι αγορές θα δράσουν προεξοφλητικά σε κάθε περίπτωση και καθ’ όλο το 2022 θα συμπεριφέρονται σαν να έχει συμβεί ήδη η επενδυτική βαθμίδα, αρκεί να υπάρχει σημαντικός βαθμός βεβαιότητας πως θα συμβεί εν ευθέτω χρόνω», εξηγεί ο Ίναχος Λάζος μιλώντας στο moneyreview.gr. 

Ο Ίναχος Λάζος είναι κάτοχος MBA από το MIT και ξεκίνησε την καριέρα του το 1999 στην Salomon Brothers στο Λονδίνο, πριν να εργαστεί για μερικά από τα πιο γνωστά hedge funds στον κόσμο. Ίδρυσε την Delphic Strategies το 2015 και έκτοτε παρέχει αναλύσεις και υπηρεσίες αναζήτησης επενδύσεων σε μερικά από τα σημαντικότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του κόσμου. 

Η εκτίμησή του για επιστροφή του χρηματιστηρίου της Αθήνας στις ανεπτυγμένες αγορές και στους δείκτες Eurostoxx, αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά, η οποία υποβαθμίστηκε εν μέσω της κρίσης χρέους, με αποτέλεσμα πλέον να έχει μικροσκοπική στάθμιση ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές και να μην προσελκύει τοποθετήσεις από τα funds που παρακολουθούν τους δείκτες της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι το ΧΑ θα μπορέσει να προσελκύσει κεφαλαία πολλών δισεκατομμυρίων, με τον κ. Λάζο να θυμίζει ότι το χρηματιστήριο έκανε τζίρους πάνω από 200 εκατ. την ημέρα πριν 15 χρόνια και τώρα περιορίζεται στα 50-80 εκατ. την ημέρα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας 

Η DCS Delphic Strategies εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα καλύψει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους της πανδημίας μέσα στο 2021, καθώς υπολογίζει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 94-98% των επιπέδων του 2019. Συγκεκριμένα, περιμένει ανάπτυξη 5-6% (υψηλότερη του επίσημου στόχου για 4,8%), εφόσον ο ρυθμός των αποταμιεύσεων επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα, οι εξαγωγές ανακτήσουν το 50% του εδάφους που έχασαν λόγω του κορωνοϊού και αξιοποιηθούν κάποια ελάχιστα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εφόσον η ελληνική οικονομία καταφέρει να εμφανίσει μία σταθερή επιτάχυνση μέσα στο 2021, τότε εκτιμάται ότι θα επιτύχει υψηλό μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2022, ανεβάζοντας το ΑΕΠ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα.  «Μία σπάνια περίπτωση συνολικής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 30-40% είναι δυνατή στον επόμενο κύκλο ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης και της επίδρασης των κεφαλαίων του Next Generation EU», σημειώνει η Delphic, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο να καλύψει και το χαμένο έδαφος της κρίσης χρέους έως το 2025. 

Σε ό,τι αφορά το 2020, η DCS Delphic Strategies εκτιμά ότι θα κλείσει με ύφεση 8,5-10,5%, η οποία θα οφείλεται κατά 1/3 στην πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης και κατά 2/3 στην πτώση των εξαγωγών. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, τα κρατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας αντιστάθμισαν το 99% της απώλειας μισθών, μειώνοντας την ύφεση κατά 5-7 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίζοντας τη μείωση της κατανάλωσης στις 2-3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. 

Κατόπιν τούτων, η Delphic εκτιμά ότι το 2021 ενδεχομένως να είναι έτος πρόωρων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση θα θελήσει πιθανώς να ανανεώσει την εντολή της το τρίτο τρίμηνο, κάτι που εάν συμβεί, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.

Οι τράπεζες 

Κατά τα άλλα, η Delphic εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν δραματικά τις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις μέσα στο 2021. «Πρέπει να καθαρίσουν οι τράπεζες με τον Ηρακλή 2, όσα και να είναι τα κόκκινα δάνεια τους. Έχουν –ή σύντομα θα έχουν- όλες αρκετά κεφαλαία για να το πράξουν στο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δηλαδή μέχρι τέλος του 2022 ίσως και αρχές του 2023. Πάντως, το 2023 θα κλείσει με καθαρές τράπεζες και το ζήτημα κόκκινων δανείων να είναι λήξαν», λέει στο moneyreview.gr ο κ. Λάζος.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν ανησυχεί για τα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να αφήσει πίσω της η πανδημία. «Κατ’ αρχήν, οι όποιες αναλύσεις βλέπουμε με νούμερα πολύ υψηλά είναι γενικά υπερβολικές. Διαπράττουν δε ένα βασικό λάθος, ότι χρησιμοποιούν στατιστικά που θα άρμοζαν καλύτερα σε μια ‘παραδοσιακή’ κυκλική ύφεση και όχι αυτό που συμβαίνει λόγω του ιού, όπου οι επιχειρήσεις -βιώσιμες και μη- κλείνουν υποχρεωτικά. Οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιες επιχειρήσεις να δανείσουν εκ νέου και να τις κρατήσουν στη ζωή», εξηγεί. «Επίσης βλέπουμε πως οι καταθέσεις -και επιχειρήσεων και νοικοκυριών- έχουν εκτοξευθεί, άρα ρευστότητα γενικά υπάρχει. Συνεπώς με την επιστροφή στην ανάπτυξη -που ξαναλέω δεν είναι απλά κυκλική ανάκαμψη αλλά εκ νέου άνοιγμα από την καραντίνα- πιστεύω ότι μάλλον θα εκπλαγούμε με την ικανότητα της οικονομίας να ανταπεξέλθει. Εξάλλου, όπως βλέπουμε αυτές τις ημέρες, ο κόσμος έχει φοβερή όρεξη να βγει, να ξοδέψει χρήματα και να λειτουργήσει η αγορά», σημειώνει. 

Οι προοπτικές του χρηματιστηρίου 

«Μπαίνοντας στο 2021, η Ελλάδα αποτελεί μία περίπτωση με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, στη διασταύρωση των αναδυόμενων και ανεπτυγμένων αγορών και ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες που έχουν αντιμετωπίσει την πανδημία καλά», σημειώνει η DCS Delphic Strategies. Η εταιρεία εκτιμά ότι μέρος του αναμενόμενου ανοίγματος της οικονομίας έχει αποτιμηθεί ήδη στις τρέχουσες τιμές των ελληνικών μετοχών, όμως προβλέπει ότι το χρηματιστήριο θα εξακολουθήσει να ωφελείται από τη συνεχιζόμενη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορούν να αποτελέσουν ένα «growth story», ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς από το 2022 και μετά. Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Delphic εντοπίζει μεν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, αλλά επισημαίνει την έλλειψη ρευστότητας σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. 

Η DCS Delphic Strategies δίνει τις εξής τιμές στόχους: 

ΟΠΑΠ >17 ευρώ (περιθώριο ανόδου >50%) 

Mytilineos >17 ευρώ (περιθώριο ανόδου >40%)

Lamda Development >10 ευρώ (περιθώριο ανόδου >40%)

Motor Oil >20 ευρώ (περιθώριο ανόδου >40%)

Τέρνα Ενεργειακή >20 ευρώ (περιθώριο ανόδου >40%)

ΓΕΚ Τέρνα >9 ευρώ (περιθώριο ανόδου >30%)

ΟΤΕ >16 ευρώ (περιθώριο ανόδου >25%)

ΕΛΠΕ >7 ευρώ (περιθώριο ανόδου >30%). 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News