Life & Arts Πέμπτη 25/11/2021, 07:13
LIFE & ARTS

Microsoft Mesh for Teams: Η «αντεπίθεση» στο metaverse του Facebook με 3D χώρους εργασίας

Η προσπάθεια της Microsoft να διεισδύσει εγκαίρως στον πολλά υποσχόμενο τομέα του metaverse, φέρνει το «Mesh for Teams», μια πλατφόρμα που ειδικεύεται στις εικονικές συναντήσεις.

Microsoft Mesh for Teams: Η «αντεπίθεση» στο metaverse του Facebook με 3D χώρους εργασίας

Την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια νέα τρισδιάστατη πλατφόρμα, η οποία θα φέρει την ονομασία «Mesh for Teams» και η οποία θα ειδικεύεται στις εικονικές συναντήσεις, γνωστοποίησε η Microsoft, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει εγκαίρως στον πολλά υποσχόμενο τομέα του metaverse.  

Όπως γίνεται κατανοητό κι από την ονομασία, η «Mesh for Teams» θα εδράζεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα Teams, η οποία βοηθάει τις εταιρείες και τα στελέχη να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις και τηλε-συναντήσεις.  

H μετεξέλιξη αυτής της έκδοσης (θα είναι διαθέσιμη εντός του 2022), θα αποτελεί μια «πρώτη βάση» για εικονικές συσκέψεις και άλλες λειτουργίες εικονικής πραγματικότητας, η οποία θα αξιοποιεί μια σειρά συσκευών, όπως τα προϊόντα HoloLens και τα ακουστικά Windows Mixed Reality.  

Οι χρήστες, ειδικότερα, θα χρησιμοποιούν avatars, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να περιπλανώνται σε έναν εικονικό χώρο εργασίας. 

3D avatars could appear alongside real faces in normal video calls, too.

Οι συγκεκριμένοι χώροι θα λειτουργούν ως σταθμοί, προκειμένου οι χρήστες να συνδέονται σε τρισδιάστατους ή δισδιάστατους συνεργατικούς χώρους εργασίας. Καθήμενοι γύρω από ένα εικονικό τραπέζι συνεδριάσεων, οι υπάλληλοι θα μπορούν να κάνουν πράγματα, τα οποία δεν είναι εφικτά στον πραγματικό κόσμο.

Για παράδειγμα, ένας ομιλητής θα μπορεί να δει τις σημειώσεις του σε τρισδιάστατο χώρο, κοντά σε έναν εικονικό λευκό πίνακα, ενώ όσοι παρακολουθούν την παρουσίαση θα έχουν την ικανότητα να δουν μόνο αυτά που γράφει στον λευκό πίνακα. 

An interface and virtual workspace for Mesh for Teams.

Η νέα πλατφόρμα θα περιέχει αρχικά μερικούς προκατασκευασμένους χώρους εργασίας, αλλά φυσικά οι εταιρείες θα μπορούν να δημιουργήσουν και τους δικούς τους. Το ίδιο θα ισχύει και με τα avatar των χρηστών. 

Two avatars in an immersive space that resembles a virtual lobby.

Το εντυπωσιακό είναι δε, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα απαιτεί την χρήση ακουστικών VR, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνδέονται με smartphone και φορητούς υπολογιστές. 

Avatars in an immersive space having serendipitous encounter.

Σύμφωνα με τη Microsoft, η πλατφόρμα αρχικά θα δίνει «ζωή» στα avatar με βάση τις διαθέσιμες ηχητικές ενδείξεις, κατά τη διάρκεια της ομιλίας των χρηστών. Σύντομα, όμως, ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να λειτουργήσει έναν μηχανισμό live αναπαράστασης των εκφράσεων του προσώπου.  

Το λανσάρισμα της «Μesh for Teams» βρίθει αναφορών για το metaverse, το οποίο προσφάτως έγινε δημοφιλές από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της ίδρυσης του Meta. Βέβαια, προς ώρας, απέχει παρασάγγας από το όραμα του Zuckerberg, το οποίο περιλαμβάνει ολογράμματα και άλλες λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας. 

Τι είναι το metaverse

Για όσους δεν είναι  βαθιά μυημένοι στην τεχνολογία, το metaverse μοιάζει εκ πρώτης όψεως με μια βελτιωμένη εκδοχή του Virtual Reality (VR – εικονική πραγματικότητα). Όμως στην πραγματικότητα, είναι πολλά περισσότερα.

Κατ΄ αναλογία, το metaverse θα μπορούσε να είναι για το VR ό,τι είναι τα σημερινά smartphones για τα πρώτα κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του 1980.

Για πολλούς είναι το μέλλον του ίντερνετ, αφού αντί να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή, στο metaverse, ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα headset για να εισέλθει σε έναν ψηφιακό κόσμο και να συνδεθεί με κάθε λογής ψηφιακά περιβάλλοντα.

Σε αντίθεση με το σημερινό VR, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για το gaming, αυτός ο ψηφιακός κόσμος θα χρησιμοποιείται για τα πάντα: Για τη δουλειά, για παιχνίδια, για συναυλίες, για σινεμά ή απλά για παρέα.

Ο περισσότερος κόσμος φαντάζεται ότι ο καθένας θα έχει ένα τρισδιάστατο avatar του εαυτού του, που θα χρησιμοποιεί στο metaverse. Όμως, όλα αυτά είναι ακόμα στο επίπεδο των ιδεών, έτσι κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς είναι το metaverse.

Διαβάστε επίσης:

Nikeland: Το «μετασύμπαν» που δημιουργεί η Nike μαζί με την Roblox

Δείτε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να παίζει Jenga στο metaverse

Icelandverse: Το viral βίντεο με το οποίο η Ισλανδία τρολάρει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Στο Metaverse του Μίκυ Μάους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News