Life & Arts Τετάρτη 15/09/2021, 08:31
LIFE & ARTS

Αποκάλυψη για το Instagram: Είναι «τοξικό» για τα κορίτσια και το ξέρει

Αποκάλυψη για το Instagram: Είναι «τοξικό» για τα κορίτσια και το ξέρει

Εδώ και δύο χρόνια κυκλοφορεί ανάμεσα σε εργαζόμενους και στελέχη του Facebook έρευνα που δείχνει ότι το Instagram είναι «τοξικό» για τα κορίτσια στην εφηβεία, κάτι το οποίο η εταιρεία υποβαθμίζει δημοσίως. 

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σήμερα η Wall Street Journal, προσωπικό του Facebook, στο οποίο ανήκει και το Instagram, μελετά την επίδραση που έχει η εφαρμογή στην πνευματική υγεία των νέων κοριτσιών τουλάχιστον από το 2019. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε κατ΄ επανάληψη ότι το Instagram είναι επιβλαβές για μεγάλη μερίδα εξ αυτών και κυρίως για τα κορίτσια στην εφηβεία. 

«Ποσοστό 32% των έφηβων κοριτσιών απάντησαν ότι όταν νιώθουν άσχημα για τα σώματά τους, το Instagram τα κάνει να νιώθουν χειρότερα», αναφέρει παρουσίαση που έγινε από τους ερευνητές τον Μάρτιο του 2020 και «ανέβηκε» στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας των εργαζομένων του Facebook. «Οι συγκρίσεις που κάνουν στο Instagram μπορεί να αλλάξουν πώς βλέπουν και περιγράφουν τον εαυτό τους οι νέες γυναίκες». 

«Κάνουμε τα προβλήματα που έχουν σχέση με την εικόνα του σώματος χειρότερα για ένα στα τρία κορίτσια στην εφηβεία», αναφέρει παρουσίαση του 2019. 

«Οι έφηβοι αποδίδουν στο Instagram την αύξηση στα ποσοστά του άγχους και της κατάθλιψης», προσθέτει η παρουσίαση.  

Ανάμεσα στους εφήβους που δήλωσαν ότι έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών χρηστών συνέδεσαν την επιθυμία τους να κάνουν κακό στον εαυτό τους με το Instagram, αναφέρει άλλη παρουσίαση που κυκλοφορεί μέσα στον όμιλο του Facebook. 

Αυτοί οι νεαροί χρήστες είναι σημαντικοί για τα 100 δισ. δολάρια του τζίρου που πραγματοποιεί ετησίως η εταιρεία, επομένως το Facebook δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με την πλατφόρμα. 

Πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι κάτω των 22 ετών και περίπου 22 εκατ. έφηβοι μπαίνουν στο Instagram καθημερινά στις ΗΠΑ. Αντίθετα, 5 εκατ. έφηβοι μπαίνουν στο Facebook καθημερινά, καθώς η βάση των νέων χρηστών αυτής της πλατφόρμας συρρικνώνεται εδώ και δέκα χρόνια. 

Δημοσίως, το Facebook υποβαθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το Instagram για τους εφήβους, ενώ δεν δίνει πρόσβαση στις έρευνες αυτές στο ευρύ κοινό, σε ακαδημαϊκούς ή σε πολιτικούς που την έχουν ζητήσει. 

«Οι έρευνες τις οποίες έχουμε δει δείχνουν ότι η χρήση εφαρμογών social media για τη σύνδεση με άλλους μπορεί να έχει οφέλη για την πνευματική υγεία», είχε πει ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο, τον Μάρτιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News